Číhající kočka

Číhající kočka Zdroj: Profimedia.cz

Dva lidé se nakazili tuberkulózou od domácí kočky

Můžete chytit tuberkulózu od své kočky? Bohužel ano, ve Velké Británii poprvé zaznamenali onemocnění dvou lidí, kteří se touto chorobou od kočky nakazili. Jde o první takový zaznamenaný případ. Další dva lidé měli tzv. latentní TBC, což znamená, že jejich organizmus přišel s infekcí do styku, ale příznaky nemoci se u nic neobjevily.

Britská zdravotnická služba Public Health England (PHE) uvedla, že na vzorcích tuberkulózy odebraných u obou nakažených a u jejich kočky nebyly patrné žádné rozeznatelné rozdíly. Hygienici tedy dospěli k názoru, že „pravděpodobným zdrojem infekce byla kočka“.

Mezi prosincem 2012 a loňským dubnem veterináři v hrabstvích Berkshire a Hampshire západně od Londýna, identifikovali u devíti domácích koček bakterie tuberkulózy skotu. Ty jsou blízce příbuzné „klasické“ lidské TBC.

Dr. Gorman, ředitel Falklandské veterinární klinice v Newbury, řekl, že nemoc má kořeny v propuknutí tuberkulózy u krav na okraji města. „Můj kolega viděl kočku, která měla dlouho nezhojenou lézi, takže jsme pojali podezření na TBC,“ poznamenal veterinář pro britské noviny Daily Mail. To se potvrdilo.

Kočky, které přenesli TBC na člověka, se podle všeho nakazily od jezevců, kteří jsou k tuberkulóze skotu vnímaví. Veterináři pak zjistili, že v oblasti bylo infikováno devět koček, šest jich zemřelo, dvě přežívají a jedna se „ztratila“. Sedm z nich mělo na těle kousance, které pravděpodobně utrpěly v bojích s jezevci.

Bakterie tuberkulózy mohou nakazit člověka, který je vdechl, ale vstupují to těla i poraněnou kůží, nebo s potravou. Oba nakažení pacienti se zotavují. Podle služby PHE je riziko dalšího šíření nákazy z koček na lidi velmi nízké.

Tuberkulóza většinou napadá plíce, ale může postihnout i jiné části těla. Zhruba jedno z deseti onemocnění přejde v aktivní tuberkulózu, která, pokud je neléčená, způsobuje úmrtí ve více než v 50 procentech případů. Nemoc ve světě usmrtí přes milion lidí ročně.