Kněz

Kněz Zdroj: YouTube.com

Kazatel, který sloužil mše s hady, zemřel na uštknutí

Americký kazatel, který při bohoslužbách využíval hady, zemřel poté, co ho v jeho kostele uštknul chřestýš. Incident se odehrál při sobotní bohoslužbě ve městě Middlesboro ve státě Kentucky.

Had pastora Jamieho Cootse kousnul do ruky. Na místo poté přijela záchranka, ale Coots léčbu odmítl a nechal se odvézt domů, později večer však jedu podlehl.

Coots patřil k církvi, která hady používá k náboženským účelům. Její věřící provozují dotýkání se hadů (snake handling) což je rituál, při kterém se věřící dotýkají jedovatých zvířat (hadů, ale i štírů), případně během něho pijí jedovaté nápoje. Opírají se při tom o pasáž z Markova evangelia: „Budou brát do rukou hady, vypijí-li něco smrtícího, nic se jim nestane, na choré budou pokládat ruce a uzdraví je.“ Rituál neprovádějí všichni členové církve.

Pastorův syn Cody Coots řekl, že otce v minulosti hadi uštkli osmkrát, vždy ale bez vážnějších následků. Rodina se proto domnívala, že se z otravy zotaví i tentokrát. Mše, při kterých berou účastníci mší do rukou jedovaté hady, jsou poměrně známou „atrakcí“. Bylo o nich natočeno několik televizních pořadů, některé vysílali i v Česku na přírodovědně-naučných kanálech typu National Geographic nebo Animal Planet.

Pastor Coots bohužel není první obětí těchto náboženských praktik. Chřestýší uštknutí ve zmíněném kostele si vyžádalo lidský život také v roce 1995, tehdy jedu podlehla 28letá žena.