Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia.cz

Virtuálními bitcoiny už zaplatíte na tisícovkách míst. Podívejte se, jak funguje bankomat

Virtuální měna bitcoin nabírá na popularitě. Dříve experiment podivínů dnes akceptuje už několik tisíc obchodů po celém světě. A podle BitPay jich přibývá tisícovka týdně.

BitPay je systém, který poskytuje obchodům možnost přijímání plateb v bitcoinech. V současné době uvádí, že mezi jeho zákazníky patří více než 12 tisíc obchodů či charit, z toho také dva zákazníci ze Slovenska a jeden z Česka. Tím je Sky Parking, společnost poskytující parkování a další služby pro ty, kteří odlétají z Letiště Václava Havla. Řídí se přitom kursem bitcoinu, jejž najdete tady.

Ovšem obchodů akceptujících bitcoin je víc, protože BitPay není jediným poskytovatelem odpovídajících služeb.

Díky vzmáhající se popularitě virtuální měny vznikají po světě i „bankomaty“. Nejnovější bankomat na bitcoiny byl nedávno představen v New Yorku. Do přístroje vložíte dolary a na mobil obdržíte bitcoiny pomocí QR kódu. Možné je to i v opačném gardu a bitcoiny prodat.

Bankomat zatím nebyl instalován, protože se čeká, až státní regulátor prodiskutuje bitcoin a způsob, jak ho regulovat, což řeší politici a úředníci v několika státech (hlavně, jak transakce bitcoiny zdanit). Do té doby se Newyorčané z „bitcoinmatu“ radovat nebudou.

Bankomaty ale už fungují jinde. První vznikaly v Kanadě a jeden takový bitcoinový bankomat funguje i v Bratislavě. Zdá se, že technické překážky pro masové rozšíření se poměrně rychle daří překonávat.

Jak funguje bankomat na bitcoiny:

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru