Fidel Castro

Fidel Castro Zdroj: Profimedia.cz

Castro je prý stále zdráv, bavil se dvě a půl hodiny o politice

Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro se zřejmě těší nadále pevnému zdraví. Minulý týden vedl 87letý Castro po dvě a půl hodiny čilý rozhovor se španělským reportérem o aktuálních politických událostech. Agentuře AP to sdělil spisovatel a novinář Ignacio Ramonet, který s bývalým státníkem rozhovor vedl.

V pondělí se v kubánských oficiálních médiích objevila fotografie z debaty po několika dnech spekulací o Castrově zdravotním stavu, které oživilo to, že veřejně nekomentoval smrt Nelsona Mandely. Přitom právě bývalý jihoafrický prezident byl Castrovým blízkým spojencem. Kuba v 80. letech podporovala angolskou levicovou vládu v boji proti pravicovým povstalcům podporovaným naopak tehdejším režimem apartheidu v JAR.

Na fotografii údajně z pátku 13. prosince sedí Castro v modré teplákové soupravě před Ramonetem a gestikuluje.

Ramonet řekl AP, že s Castrem probíral širokou škálu témat včetně smrti Mandely nebo někdejšího venezuelského prezidenta Huga Cháveze, ale také s ním mluvil o klimatických změnách. "Viděl jsem ho ve výborném zdravotním stavu a v dobré náladě," podotkl.

Castro ze vzdal moci po 47 let vlády po vážném krvácení ve střevech v roce 2006. Do čela země se postavil jeho bratr Raúl.