lenin

lenin Zdroj: Profimedia.cz

V Kyjevě padl Lenin. Opozice žádá smlouvu s EU, prezident ale jedná s Ruskem

Kyjevem v neděli otřásala mohutná protivládní demonstrace. V centru města se shromáždilo nejméně půl milionu lidí, kteří na žádost opozice přišli protestovat proti neochotě vlády a prezidenta pokračovat ve sbližování Ukrajiny s Evropskou unií. Demonstraci nepřežila velká Leninova socha, která byla Ukrajincům už delší dobu trnem v oku. Dav jí strhnul k zemi a rozmlátil.

Asi tisíc demonstrantů se probilo skrze policejní ochranu k soše Vladimira Lenina na Besarabském náměstí v centru Kyjeva. Rozzuřený dav žulovou sochu vůdce ruské bolševické revoluce strhnul k zemi a poté jí urazil hlavu. Trosky tříapůlmetrové sochy pak lidé za skandování „Sláva Ukrajině“ rozbili pomocí kladiv.

Ukrajinci existenci Leninovy sochy v minulosti opakovaně kritizovali, neboť zdůrazňovala společnou historii s Ruskem. Mimo jiné i hladomor, který ruští komunisté ukrajinským sedlákům „naordinovali“, když jim připadalo, že kolektivizace zemědělství probíhá nějak pomalu. Miliony etnických Ukrajinců tehdy zemřely hlady.

Leninova socha byla proto již terčem útoku v roce 2009. Nyní se v Kyjevě v souvislosti s pádem sochy objevilo heslo: „Lenin je dole, na řade je Janukovyč a Putin“.

Mluvčí ukrajinské vlády pád toto symbolu komunizmu přirovnal k řádění afghánských islamistů, kteří zničili patnáct set let staré sochy obrovských Buddhů.

Demisi, demisi!

Rozlehlé kyjevské náměstí Nezávislosti, kam byla svolána hlavní demonstrace, a přilehlé třídy zaplnilo v neděli v podvečer přes půl milionu lidí, organizátoři mluví o téměř milionu. V rukách demonstrantů se objevily modrožluté ukrajinské prapory, vlajky Evropské unie, rudo-černé vlajky ukrajinských nacionalistů a symbolika různých opozičních stran.

Účast splnila očekávání vůdců opozice, že shromáždění bude přinejmenším srovnatelné s demonstrací, na kterou před týdnem v metropoli přišlo 350 tisíc lidí. Jeden z opozičních předáků, boxerský mistr světa v těžké váze Vitalij Kličko v sobotu nabádal, že je zapotřebí milionová účast, aby prezident Janukovyč vyslyšel hlas lidu.

Vězněná vůdkyně opozice Julije Tymošenková v poselství, které přečetla její dcera Jevgenija, vyzvala k okamžitému odchodu Viktora Janukovyče. Dav v reakci zaburácel: „Demisi, demisi“. Jevgenija Tymošenková dále řekla, že „Janukovyč asociační dohodu s Evropskou unií nikdy nepodepíše, protože se rozhodl se připojit ke klubu diktátorů“.

Protesty i v Praze

Dějištěm demonstrací nebyl jen Kyjev, do ulic vyšli lidé mimo jiné ve Lvově či v Dněpropetrovsku, rodišti Tymošenkové. Protesty stoupenců ukrajinské opozice se konají i v zahraničí. Centrem Prahy v neděli prošlo více než 200 lidí, kteří podpořili posilování vztahů Ukrajiny s EU. Vedl ho manžel vězněné expremiérky Oleksandr Tymošenko, který loni v Česku získal azyl. S ním se dnešního protestu účastnil také bývalý ukrajinský ministr hospodářství, azylant Bohdan Danylyšyn. Čeští Ukrajinci také od pátku sbírají podpisy pod petici, v níž požadují odstoupení ukrajinského velvyslance v Praze.

Ukrajinská kontrarozvědka (SBU) mezitím oznámila, že některé opoziční předáky vyšetřuje pro podezření z pokusu o převrat. Opozice vzápětí varovala vládu před vyhlášením výjimečného stavu. Bezpečnostní služba ale neupřesnila, na koho své vyšetřování zaměřila.

Na Ukrajině série protivládních demonstrací propukla poté, co Janukovyč koncem listopadu odmítl podepsat připravenou asociační dohodu s EU. Opozice žádá demisi vlády i prezidenta. Nespokojenost opozičních představitelů ještě vzrostla, když Kyjev začal vyjednávat s Moskvou o takzvaném strategickém partnerství.

Prezident se prý už dohodl s Ruskem

„Jestliže prezident Viktor Janukovyč zaprodá zemi Rusku, zažije dosud nevídanou vlnu lidového hněvu,“ varoval o víkendu Arsenij Jaceňuk, vůdce opozičních poslanců v kyjevském parlamentu.

Věděl asi dobře proč to říká. V té době právě Janukovyč jednal v Soči s Putinem. Podle ruské strany oba prezidenti hovořili mimo jiné i o celkovém rámci budoucí smlouvy o strategickém partnerství. Podle redaktora britského magazínu The Economist Edwarda Lucasa se však Putin s Janukovičem údajně definitivně dohodli na vstupu Ukrajiny do celní unie bývalých sovětských republik, které velí Rusko. Kromě něho je unii ještě Bělorusko a Kazachstán. Ukrajinský prezident by tak přistoupil na ruské nabídky a místo s Evropskou unií by zemi spíše integroval s Ruskem.