Petr Kmenta

Petr Kmenta Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Novinář Kmenta utíká z MF Dnes před Babišem, kterému řekl, že je kmotr

Z deníku MF Dnes odchází jeden z jeho nejznámějších redaktorů, Jaroslav Kmenta. Investigativní reportér známý čtenářské veřejnosti i filmovému publiku (Kmotr Mrázek, Příběh kmotra) vysvětluje své důvody ve velkém rozhovoru pro Reflex.

Kmenta popisuje, jak probíhalo první setkání Andreje Babiše s redakcí, a proč novému majiteli do očí řekl, že ho považuje za jednoho z kmotrů. „Skutečně pátrací novinařina pod novým majitelem už nebude možná“, soudí Kmenta a dodává: „Důvodem je nový majitel. Jinak řečeno: nepřekonatelný problém s osobou nového vlastníka Andreje Babiše. Já si chci uchránit maximální svobodu, takže nemůžu dělat investigativní novinařinu pro politika Babiše, ani pro oligarchu Babiše.“

Úspěch populistů nejrůznějších barev dokonce přivedl Kmentu k úvahám, zda neustálým otevíráním kauz politiků náhodou taky nepřispěl „k bordelu, který mají lidi v hlavách“ a jestli už investigativní novinařiny nenechá.

Kmenta není jediný novinářský dezertér před Babišem. V jeho domovské Mladé frontě Dnes skončil těsně po volbách šéfredaktor Robert Čásenský. Odchází i reportérka Jana Klímová. V Lidových novinách vzápětí po zprávě o prodeji vydavatelství Andreji Babišovi podal výpověď vedoucí přílohy Právo a Justice Tomáš Němeček. Následovali ho komentátoři Daniel Kaiser, Lenka Zlámalová a Martin Weiss, vedoucí magazínu Pátek Ondřej Suchan, šéf domácí rubriky Vladimír Křivka, šéfeditorka Kamila Klausová nebo filmový kritik Ondřej Štindl.

O prodloužení smlouvy, která měla vypršet koncem roku, nestál ani dosavadní šéfredaktor LN Dalibor Balšínek. Po odchodu Balšínka a Čásenského vypověděl oběma listům spolupráci známý komentátor Bohumil Doležal. Výměna je podle něho výrazným signálem změny poměrů v republice k horšímu. Na udržování iluze, jako by se nechumelilo, se Doležal podle svých slov nechce podílet.

 

Rx 48 obálkaRx 48 obálka|ArchívVelký rozhovor s investigativním novinářem Jaroslavem Kmentou přináší nový Reflex, který vychází ve čtvrtek 28. listopadu.