Miroslava Němcová

Miroslava Němcová Zdroj: Profimedia.cz

Vedení ODS končí, ale strana nepochopila, že potřebuje zcela čerstvé lidi

Katastrofální výsledek ODS v předčasných volbách neprobral kdysi největší stranu z letargie. Občanští demokraté vůbec nepochopili vzkaz od voličů – že mají zvolit nové vedení, které připraví stranu na další volby. Váhání a spekulace ji nepomohou.

Kongres ODS byl svolán na 17. či na 24. ledna příštího roku. Do té doby bude vést stranu pořád duo Martin Kuba (ten se nedostal ani do sněmovny, takže bude mimo dění) a Miroslava Němcová. Je to špatná varianta. Modří ptáci (dnes už jen ptáčci) potřebují rychlou a razantní změnu. Při vší úctě k paní Němcové, ona není člověkem, který stranu probere k životu. Jenže bývalá předsedkyně sněmovny chce být jen předsedkyní, ostatní nebere. Pokud má ještě sehrát nějakou roli v české politice, měla by se spokojit s nějakým místem v orgánech Poslanecké sněmovny. Bohužel situace silně připomíná dobu, kdy o předsednictví bojovali Mirek Topolánek s Pavlem Bémem, ani jedna z těchto možností nebyla nakonec správná.

Do čela strany by se chtěl postavit i Jiří Pospíšil, který je však typickým politikem, který se rád předvádí a mudruje v médiích, jenže není vůdcovským typem. Na včerejší večerní tiskové konferenci ODS připomínal spíše pionýra, který stojí v pozoru u pomníčku padlých, než muže, který přivede stranu opět na nějakých dvacet procent preferencí.

Buď ODS najde někoho neokoukaného, který dostane čas, prostor a podporu k razantním změnám, nebo zůstane malou stranou a bude se potácet na hranici zvolitelnosti jako němečtí konzervativní FDP. Ze současných silných lídrů by mohli být ve vedení Jaroslav Kubera a Jan Zahradil, kteří by pomohli připravit proměnu strany. Ideologem by měl být exministr školství Petr Fiala. Ale do čela je potřeba nasadit někoho, kdo zbaví ODS pověsti kmotrovské a rozhádané organizace. Pospíšil s plzeňským kmotrem Jurečkem v zádech, to rozhodně není.