reflex

reflex Zdroj: Reflex

ÚTOK NA REFLEX: Někdo skupuje dnešní vydání časopisu

Reflex, který dnes vyšel, přináší opravdu třeskuté informace o původu majetku Andreje Babiše, nejspíše příštího ministra financí. Množí se nám ale v redakci zprávy, že tohle vydání někdo navelko skupuje!

„Kupuji každý čtvrtek Reflex, ale dneska nebyl v žádném z obchodů. Tak jsem volal ženě, aby koupila časopis v Havlíčkově Brodě, a tam taky nemají. Tam přišel ráno pán, jinam zase paní, a skoupili všechny Reflexy. Je to pro časopis pochvala, nebo jste museli psát o nějakém politikovi. Těším se, co se dočtu, až ho seženu. Můj tip je, že je to Babišova akce. M.Z.“ Tahle esemeska přišla před pár minutami, a mě zatrnulo. Protože určitě existuje jeden subjekt, který by byl rád, aby se ty články z dnešního vydání moc nedostaly mezi lidi. A tentýž subjekt může - z hlediska peněz - skupovat Reflexy třeba celý rok, a ani si toho na svém kontě nevšimne. Aby nedošlo k omylu - myslím samozřejmě pana Babiše.

Ihned jsem kontaktoval šéfredaktora, protože vykoupit náklad kritické publikace patří k jednomu ze základních mechanismů omezení svobody slova, která můžou oligarchové či velké koncerny bez jakékoliv přípravy kdykoliv uplatnit. Tak mě ta SMS vyděsila. Ale Pavel Šafr mne neuklidnil. Obdobné zprávy totiž už asi před hodinou dorazily do redakce ze severních Čech!

Takže máme vážné obavy, zda někdo, o kom v tom čísle píšeme kriticky, se pokouší toto vydání skoupit a zamezit tomu, aby se dostalo ke čtenářům. Je to zcela nepřijatelný zásah do svobody tisku a prosím všechny, kteří byli něčeho podobného svědkem, aby nás neprodleně informovali na jxd@jxd.cz (a v kopii prosím na reflexonline@reflex.cz) nebo na můj pracovní telefon 602 687 014. Potřebujeme tyto případy zdokumentovat pro případnou soudní žalobu. Vykoupení nákladu časopisu totiž není nic jiného než sprostá cenzura.

Aktualizace:

Do 21 hodiny nás čtenáři informovali (díky!), že Reflex byl cílevědomě jednou osobou vykoupen v řadě prodejen v následujících městech: Hradec Králové, Trutnov, Havlíčkův Brod, Brno, Žatec, Blansko, Tábor - na čerpací stanici OMV, Únětice, Všebořice (Ústí n. L), Louny, Chrudim, Holice, Pardubice, Mělník, Most, Olomouc.

Z Pardubic přichází pikantní detail: "2 slečny časopis kupovaly v Tescu. Měly na sobě odznáček ANO." Děkujeme všem za spolupráci a zjistíte-li, že byl Reflex vykoupen i v dalších lokalitách, napiště nám prosím!

Aktualizace 22.00:

Dále se vykupovalo v těchto městech: Mladá Boleslav, Roudnice nad Labem, Znojmo.

Obdrželi jsme dále zprávu z Pardubicka, že všechny skoupené výtisky Reflexu měly jet do Prahy na skartaci. Ti, co Reflex vykupovali navelko, žádali pokladní doklad - což navozuje domněnku, že jim budou náklady za akci proplaceny.