Vítěz Czech press photo Michal Kamaryt za snímek bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha

Vítěz Czech press photo Michal Kamaryt za snímek bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha Zdroj: ČTK

Grant Prahy - Eduard Erben
1. cena Sport - Petr Wagenknaft
1.cena Portrét - Lumír Schulz
1. cena Příroda a životní prostředí - Matúš Zajac
1. cena Každodení život - Zdeňěk Vajner
10
Fotogalerie

Czech Press Photo 2013 zná svého vítěze: Vyhrála fotografie s Rathem

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2013 dostal reportér České tiskové kanceláře Michal Kamaryt za snímek bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha obžalovaného z korupce. Fotograf zachytil politika jedoucího výtahem v soudní budově jak hledí do objektivu přes úzké okénko výtahové šachty. Podle poroty fotografie symbolizuje neutěšenost nálady v zemi a upozorňuje na rozsah i vážnost korupčních problémů v České republice.

Výsledky prestižní fotožurnalistické soutěže dnes oznámili pořadatelé. V 19. ročníku se vedle Rathovy kauzy objevovaly snímky z přímé volby prezidenta, aféra bývalého premiéra Petra Nečase, výbuch v pražské Divadelní ulici nebo červnové povodně.

"Jednoduchá, silně působivá kompozice snímku obsahuje hned několik jemných, ale zároveň silných myšlenkových podnětů,” zdůvodnila porota svůj výběr. Vedle hlavní ceny Křišťálové oko spojené s odměnou 120.000 korun získal Kamaryt se stejnou fotografií také první místo v kategorii Lidé, o nichž se mluví.

Stejně jako hlavní cena je honorován Grant Prahy. Letos ho získává Eduard Erben z CPA na základě projektu, který mapuje sportující seniory ve věku 80 a více let. Soutěžních kategorií je osm, držitelé prvních cen získávají 25.000 korun. Mezi aktualitami vyhrál volný fotograf Jan Venhoda za snímek Protiromská shromáždění v ČR a Polsku. V kategorii Reportáž má první místo Milan Jaroš z Respektu za sérii snímků Istanbul, náměstí Taksim. Jaroš loni získal hlavní cenu Czech Press Phota za fotografii Rozloučení s Václavem Havlem.

Mezi sportovními snímky bodoval volný novinář Petr Wagenknecht za snímky z Jizerské 50. Druhé místo v téže kategorii získal reportér ČTK Roman Vondrouš se sérií Dostihová dramata, Pardubice a Kolesa. Vondrouš s fotografiemi z dostihového sportu letos vyhrál sportovní kategorii ve světové soutěži World Press Photo. V její národní obdobě dnes dostal také třetí cenu v kategorii Umění a zábava za sérii Nightclubs Praha.

Zástupce Reflexu Jan Šibík vyhrál první místo v kategorii Video. Zároveň se umístil na druhém místě v kategorii Aktualita. Gratulujeme!