Pacifikace tohoto mladíka by se jistě dala udělat šetrnějším způsobem …

Pacifikace tohoto mladíka by se jistě dala udělat šetrnějším způsobem … Zdroj: Jan Šibík

Proč neoznačení policisté v civilu bili v Budějovicích lidi?

V Českých Budějovicích proběhl třetí nepokojný víkend. Původní téma protestů – rvačka na dětském hřišti, při které byla zraněna těhotná žena – je jakoby pomalu zapomenuto. Problémem se stává spíše chování policie k demonstrantům. Na internetu přibývají další a další videa, která ukazují, jak byl policejní zákrok tvrdý.

Nejde jen o policisty zbitou ženu, která tlačila vozíčkáře, ostatně i on dostal od strážců zákona pár ran pěstí. Na mnoha pořízených videozáznamech jsou vidět policisté, jak zakročují proti – z kontextu nahrávky – pokojným občanům.

V internetových diskuzích se lidé pozastavují hlavně nad účastí policistů v civilu na bití a zatýkání demonstrantů. Podle – mezi diskutujícími rozšířeného názoru – část z nich působila jako provokatéři. Na některých záznamech pak jsou skutečně vidět tetovaní muži s holými hlavami a černými tričky jak tvrdě „pacifikují“ občany s podstatně méně extrémistickou vizáží.

Ten je náš

Další lidé upozorňují, že na jednom z videí je vidět jak několik policistů tluče chlapíka s vyholeným čírem, který leží na zemi. Přichází k nim jeden z „tajných“ a křičí na ně: „Ten je náš…“ Policisté „zatčeného“ skutečně pouštějí, muž se rozpačitě zvedá a nerušeně odchází.

Na internetu se objevili i zastánci policejního zásahu. Muž pod nickem Josef Píno Plzeňský například napsal: „Na policisty tam létaly kameny, hořící kontejnery, ničila se cizí auta a jiný soukromý majetek – museli vyslechnout tisíce sprostých nadávek a pokřiků jen za to, že dělali svoji práci – po xtém upozornění prostě jen zpacifikovali nepovolenou demonstraci, na které se hajlovalo, řvala rasistická hesla.“

V odpovědi mu další účastník diskuze pod jménem Lenka Černá odpověděl, že nemá pravdu. „Nelétaly tam žádné kameny, kontejnery byly odvezeny, žádný nehořel. Nic se neničilo. Mnoho zatčených bylo zatčeno, protože stáli na místě a nemohli odejít kvůli tomu, že je policisté obklopili. A zatčených jich bylo cca 60 a já mám dojem, že jen proto, aby to číslo bylo ve zprávách a příště na demonstrací, kde je tolik „radikálů“ a tak strašné „nepokoje“, pokud možno nikdo nepřišel. Těch radikálů se tam objevilo cca 10, ostatní byli obyvatelé žijící v ČB… ostatně tak jako v předchozích týdnech.“

Přítomný fotoreportér Reflexu Pavel Hofman, který během „třetího víkendu protestů“ pořizoval videonahrávky událostí, žádné útoky na policisty neviděl s výjimkou jediné plechovky od piva vržené směrem k policistům.

Video placeholde
České Budějovice, 13. 7. 2013 • Reflex.cz / Pavel Hofman

Příležitost k policejnímu výcviku?

Chování policie dokonce některé diskutující plní dojmem, že České Budějovice byli policisty vybrány s úmyslem nacvičit si chování speciálních jednotek proti občanům pro případ velkých politických demonstrací v budoucnu.

Bez ohledu na to, zda je tato domněnka pravdivá čí nikoli, měli by se k počínání policie vyjádřit i její nejvyšší představitelé. Události na jihu Čech po zhodnocení policejních zákroků z nejvyšších míst už volají.