Miloš Zeman Livia Klausová

Miloš Zeman Livia Klausová Zdroj: profimedia.cz

DOKUMENT: JXD podává trestní oznámení ve věci korupce kolem prezidenta republiky

Adresát: Vážený pan Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Resumé: Vrchní státní zastupitelství stíháním bývalých poslanců za korupci nově definovalo, že politický handl je nutno posuzovat jako trestný čin korupce. Proto tímto žádám o přešetření níže uvedených skutečností, neboť se domnívám, že sledem kroků níže uvedených osob došlo k páchání korupční trestné činnosti.

Zdůvodnění: Na jaře letošního roku před druhým kolem volby prezidenta vyjádřil tehdejší prezident republiky Václav Klaus svoji podporu kandidujícímu Miloši Zemanovi. Totéž nepřímo učinila i tehdejší první dáma Livie Klausová. Podporu Miloši Zemanovi vyjádřil také neúspěšný kandidát z prvního kola volby Jan Fischer.

Všichni podporu vyjádřili v přímém protikladu se svými dřívějšími výroky. V případě manželů Klausových byla podpora levicového kandidáta Zemana dokonce v přímém rozporu s jejich celoživotní politickou a veřejnou činností, která stála na pravicových pozicích. Navíc Miloš Zeman byl celou dobu svého působení v politice přímým konkurentem a oponentem Václava Klause. Vzhledem k tomu, že podpora Miloše Zemana od jmenovaných osob byla v přímém rozporu s jejich dřívějšími výroky a postoji, mám podezření, že vyjádření podpory Zemanovi bylo čistě účelové korupční jednání.

 

Trestní oznámení na prezidentaTrestní oznámení na prezidenta|J.X. Doležal

 

Po zvolení prezidentem začal Miloš Zeman nad rámec zvyklostí prosazovat do funkce velvyslankyně ČR na Slovensku Livii Klausovou, přestože zmíněná nemá žádnou diplomatickou erudici. Poté, co Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem „vlády odborníků“, označované jako „vláda přátel Miloše Zemana“, získal křeslo ministra financí v této vládě Jan Fischer, přestože nemá žádné odborné zkušenosti z resortu financí ani odborné předpoklady pro výkon funkce ministra financí.

Mám vážné obavy, zda Klausová, Klaus a Fischer svou podporou Miloši Zemanovi nepředali úplatek, a zda jim prezidentem nabízené posty nejsou plněním za předvolební podporu. Zákon musí měřit všem stejně, proto žádám, aby popsané jednání bylo prošetřeno stejně důkladně jako causa exposlanců Šnajdra, Fuksy a Tluchoře.

Jiří X. Doležal, redaktor Reflexu

Více se dozvíte v zítřejším vydání časopisu REFLEX