internet

internet Zdroj: profimedia.cz

Soukromí na internetu už neexistuje. Ale pořád je tu Tor

Poté, co jsme slavně zjistili, že Google, Facebook, Apple a další internetoví giganti zajistili přístup k vašim datům americké vládě, zbývá pořád ještě jedna možnost - jmenuje se Tor.

Andreas Lehner rozhodně nevypadá jako počítačový hacker. Perfektně upravený chlapík ve slim fit košili a úzkých džínách je přitom představitelem Chaos Computer Clubu, jedné z nejrespektovanějších hackerských organizací na světě, kterou v roce 1981 založil Wau Holland. Chaos Computer Club také stojí u zrodu projektu Tor, stále populárnějšího systému, který by měl podle Lehnera zaručit svým uživatelům (při splnění některých základních bezpečnostních podmínek) dokonalou anonymitu na internetu.

„Z výzkumů toho, jak fungovalo například sledování občanů v bývalé NDR jasně víme, že pro sledování lidí jsou důležité dvě věci. Stejně důležité jako lidi opravdu sledovat, je dát jim pocit, že sledovaní jsou, i když to tak není. Jejich chování se začne přirozeně měnit, začnou se sami od sebe chovat méně svobodně,“ tvrdil Lehner během své pražské přednášky.

Systém Tor, který Lehner propagoval přitom nabízí svým uživatelům faktickou anonymitu. Data jsou v rámci systému posílána přes další uživatelské počítače, tzv. relaye, které zajišťují, že nikdo, včetně správců sítě neví, co je jejich obsahem. Nikdo tak neví, kolik je uvnitř Toru webových stránek, jasný není ani konečný počet uživatelů, který je podle Lehnera „někde mezi sto tisíci a milionem.“ „V současné situaci není vlastně úplně jasné, kdo a za jakých okolností může mít přístup k datům z vašeho počítače, k vašim emailům a podobně. Stačí si uvědomit, že i takový Microsoft Word je síťová aplikace… což většinu lidí u obyčejného textového editoru nenapadne.“

Pokud se smíříte s tradičním mantrou všech, kterým nevadí vzrůstající sledování internetu, tedy větou „když nedělám nic špatného, nic mi nehrozí“, pak asi Tor nepotřebujete, ale Lehnerův přístup k věci je komplexnější. „Potřebujete soukromí čistě proto, abyste mohli stoprocentně využívat svoje občanské svobody.“ Tor podle něj může využívat kdokoli. Nikde není zaručené, že uvnitř Toru nejsou zločinci, nebo že naopak není tvořený z naprosté většiny příslušníky National Security Agency. „Pracovali jsme pro bezpečnostní složky, ale ukázalo se, že ti anonymitu nepotřebují. Na druhou stranu, na častý argument, že Tor mohou využívat zločinci vždycky odpovídám, že zločinci využívají internet už dávno - pomocí zombie počítačů, phishingu a dalších forem kyberzločinu. Navíc - když někomu pošlu poštou v obálce návod na výrobu atomové bomby, zavřete kvůli tomu poštu? Nebo budete kvůli tomu otevírat a číst všechny dopisy na planetě?“

Tor vás rozhodně neochrání stoprocentně - například v případě, že váš počítač již obsahuje spyware je vám Tor dost k ničemu a jen vám hodně zpomalí počítač. Stejně tak se pro svoji pomalost nehodí ke sdílení velkých souborů - takže stahování filmů nehrozí. Přesto ale - pokud neděláte nic nelegálního, dá vám Tor jistotu, že se o vaší bezúhonnosti nikdo nedozví.