Když si budou lidé dělat jen to, co chtějí, skončí to třeba i banalizací sexu

Když si budou lidé dělat jen to, co chtějí, skončí to třeba i banalizací sexu Zdroj: Profimedia.cz

Benedikt XVI. dobrovolně opouští svůj úřad. Proč papež rezignoval?

Ano, je to tak. Ke konci února opustí Benedikt XVI. úřad zástupce božího na Zemi. Stejně jako miliony lidí po celém světě se ptáme: proč?

Joseph Alois Ratzinger podal výpověď. Jinými slovy řečeno: papež Benedikt XVI. oznámil rezignaci. Je to sice krok nezvyklý, papežové většinou ve svých úřadech „dožívají“, nicméně není to zas taková výjimka, jak by se mohlo na první pohled zdát. Posuďte sami.

 

  • V roce 235 podali výpověď (vzdali se úřadu) rovnou dva papežové, svatý Poncián a jeho vzdoroprotějšek svatý Hippolyt Římský. Oba dva byli při pronásledování křesťanů odsouzeni do vyhnanství na Sardinii, kde se spřátelili, a kde také ruku v ruce zemřeli mučednickou smrtí.
  • Theodor odstoupil dokonce dvakrát – v roce 686, kdy ho zvolila šlechta, se vzdal stolce ve prospěch arcikněze Konona. Ten se ale neosvědčil, tak ho zvolili v prosinci 687 znovu. A zase odstoupil.
  • Benedikt IX. se v roce 1045 dostal zřejmě do finanční tísně (zdravíme prapraprapradědečka pana Podkonického) a funkci papeže prodal Janu Graciánovi – Řehoři VI. Po odchodu se nechal zavřít do kláštera.
  • V roce 1294 byl papežem zvolen poustevník Pietro da Morrone, čili Celestin V. Jmenovací dekret převzal v jeskyni, do Aquily přijel na oslu a když se mu nelíbily papežské paláce, nechal si v zahradě postavit repliku poustevnické chatrče. Vydržel pár měsíců, pak to vzdal.
  • Dobrovolný odchod z papežského stolce zvažoval i Karol Wojtyla, čili Jan Pavel II., když už díky Parkinsonovi přestával stíhat. Chtěl to udělat v roce 2000.

 

Benedikt XVI. letos oslaví 86.narozeniny, a svou abdikaci zdůvodnil chátrajícím zdravím. Ano, když odchází velký šéf, málokdy je to s plnou parádou. Většinou se obě strany shodnou na neutrální formulaci, například „po vzájemné dohodě“, „odcházím za novými výzvami“, nebo právě „ze zdravotních důvodů“. Nabízíme 10 možností, proč Joseph Ratzinger opravdu odchází do důchodu.

 

  1. 90 procent příjemců grantů z Ratzinger Foundation, nadace, která je financována z prodejů jeho knih, jsou prý chlapci ve věku 10-12 let.
  2. Uzavřel nevypověditelnou smlouvu na dodávky svatých hostií s firmou z Kajmanských ostrovů (prej je za tím Ivo Rittig, ale to se neví jistě).
  3. Osobně se ho dotklo, že v počtu followerů na Twitteru se nedostal ani do první stovky.
  4. Dostal nabídku, kterou nelze odmítnout, a bude šéfkonzultantem obnovené premiéry muzikálu „Jesus Christ Superstar“ v Divadle Broadway.
  5. Jakožto fanoušek firmy Apple se chtěl stát prvním papežem v reklamě, ale nepovolili mu to.
  6. Zjistil, že pivo je lepší než víno.
  7. Pilotní licenci už má – teď se chce ještě naučit řídit auto a sjet si Highway 66.
  8. Nebavilo už ho chodit v sutaně.
  9. Už mu prostě všichni ti antimodernisti lezli na nervy.
  10. Už mu prostě všichni lezli na nervy.

 

Josephu Benedictu Ratzingerovi samozřejmě přejeme do dalších let to nejlepší, na světě je totiž spousta krásných věcí, nejen katolická církev, pořád je co objevovat. A co vy, čtenáři Reflexu? Proč si myslíte, že papež odchází, a co bude dělat teď?

 

UPDATE, 15.38:  Souboje o papežskou stolici se zúčastní také Jana Bobošíková a Tomio Okamura. Oběma blahopřejeme ke správnému rozhodnutí a přejeme z pekla štěstí!