Máme na to?

Máme na to? Zdroj: David Krňanský

Máme na to?
Máme na to?
Máme na to?
Máme na to?
Máme na to?
7
Fotogalerie

Máme na to? Čeští výzkumníci vytvořili vtipnou kampaň pro vědu a proti tunelování státu

Bylo nebylo, v jedné zemi sevřené do kleští předražených státních zakázek a obklíčené úplatnými politiky se pánové nahoře v návrhu rozpočtu pro rok 2013 usnesli, že Akademii věd bude třeba sebrat 13 % jejího rozpočtu a vědu jako celek je nutno obrat o 2,7 miliardy korun.

 

To aby bylo na případné další tunely (v obou slova smyslech). I povstali mladí výzkumníci a výzkumnice od zkumavek a archiválií a prostřednictvím občanského sdružení Fórum Věda žije! v půli listopadu rozjeli kampaň Máme na to?

 

Facebooková veřejnost se baví, učí a hučí nad sedmi grafikami Davida Krňanského z UMPRUM: zjednodušeně řečeno, školství a věda přicházejí zkrátka, protože jejich porci spolknou dotace na solární elektrárny, nesmyslná vojenská vozítka, letadla a vrtulníčky. Kolik Hubbleových teleskopů už asi zahučelo v tunelu Blanka?

 

Zjistit, kam zmizely finance, které chybějí nikoli na rozvoj, ale k udržení dosavadní úrovně české vědy a školství, nebylo pro trojici aktivních výzkumníků z Fóra Věda žije! nic těžkého. Že by tedy politici začali po tomto „dokopnutí“ podporu vědy a vzdělávání, kterou vláda prohlašuje za svou prioritu, po třech letech setrvalého dušení vědeckých institucí a grantových agentur skutečně realizovat?