Michal Bílek

Michal Bílek Zdroj: Profimedia.cz

Bílkův konec? Miroslav Pelta připustil vyhazov trenéra fotbalové reprezentace

Fotbalová reprezentace po nudném zápase ztratila důležité dva body v zápase kvalifikace na mistrovství světa v Brazílii s Bulharskem. Nejen na internetových fórech kvůli taktice a předváděné hře opět zesílila kritika trenéra národního týmu Michala Bílka.

 

Šéf fotbalového svazu (FAČR) Miroslav Pelta přitom minulý týden, v den utkání s Maltou, v rozhovoru pro Reflex naznačil, že pokud tým nezíská v kvalifikačním dvojutkání plný počet bodů, mohlo by to znamenat Bílkův konec u národního týmu.

 

Pelta zároveň vysvětlil, že když trenérovi nečekaně ještě před základní skupinou mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině prodloužil smlouvu, dal do ní tajné pojistky pro to, aby mohl Michal Bílek skončit kdykoli bez toho, aby ho v případě vyhazovu musel svaz plně platit až do konce kvalifikace MS.



Co tedy Pelta v rozhovoru, který přinese Reflex zítra, před kvalifikačním dvojutkáním konkrétně řekl? “Teď potřebujeme dvakrát bodovat. Nemohu být populistický v tom, že budu kopírovat náladu veřejnosti. Musím pracovat s fakty. V případě, že trenér Bílek získá tři body s Maltou a porazíme Bulhary a budeme mít po podzimu sedm bodů, jak bych si přál, tak řeknu: takhle jsem si to vždy představoval,” uvedl Pelta.

 

Na doplňující dotaz, zda by ztráta v některém z utkání s Maltou či Bulharskem mohla znamenat Bílkův konec na lavičce národního týmu, šéf fotbalového svazu minulý pátek poznamenal: “Nechtěl bych destabilizovat trenérovu pozici před zápasy. U mě je jeho pozice dobrá. Fotbal ale nemá logiku. V případě, že bychom nezvládli domácí utkání a ztratili už teď po podzimu šanci být vůbec důstojným hráčem v kvalifikaci, tak se samozřejmě člověk musí zamyslet, co dál”.

 

Pelta přitom naznačil, že se s koučem Bílkem například neshodne na nominaci některých z hráčů prvního týmu. Podle něj by se v případě ztráty bodů z dvojutkání bylo potřeba zamyslet, "jestli je potřeba nějaká generační výměna, podívat se na nominace a podobně. Teď má sto procent pravomocí realizační tým vedený Michalem Bílkem. Samozřejmě jsou někdy situace, kdy mám úplně jiný pohled třeba na lidi, které bych nominoval. Přestože mám tu pozici, že bych na ně mohl apelovat, mají zodpovědnost oni a ručí za to. Trenér nemůže říct: on mi říkal, abych nominoval toho, nebo toho. Rozhodují výsledky."



Kdyby se chtěl FAČR s reprezentačním koučem Bílkem po remíze s Bulhary rozloučit, nebude tomu prý bránit ani trenérova smlouva na celý dvouletý kvalifikační cyklus, kterou s ním Pelta překvapivě uzavřel ještě před vystoupením mužstva na mistrovství Evropy v Polsku.

 

“Dnes už mohu říct, že jsme Michalu Bílkovi dali do smlouvy nějakou výstupní klauzuli, za jakých podmínek by se mohla smlouva rozvázat i po jejím prodloužení. Byly tam domluvené podmínky, za kterých by mohl být odvolán dřív. Protože veřejnost to vnímala, že když jsem mu prodloužil smlouvu na další dva roky a kvalifikační cyklus, tak mu budeme muset platit celé dva roky, i kdyby už u týmu nebyl. My měli nějakou dohodu o podmínkách, kdybychom ho vyhodili, tak aby to bylo přijatelné pro svaz i trenéra,” řekl Reflexu Pelta.



CELÝ ROZHOVOR S MIROSLAVEM PELTOU O KORUPCI VE FOTBALE, DOBRÝCHTRENÉRECH I PETRU NEČASOVI ČTĚTE V ZÍTŘEJŠÍM REFLEXU.