Pojízdná knihovna

Pojízdná knihovna Zdroj: Kresba 3ax

České NEJ č. 2: Čtenářská gramotnost českých školáků upadá. A to máme nejhustší síť veřejných knihoven na světě!

My Češi se rádi obíráme představou, že jsme bůhvíjak velcí čtenáři. To sice skutečně jsme, ale protože zároveň máme poněkud hlouběji do kapsy, užíváme síť našich veřejných knihoven, která od průkopnických dob F. L. Heka (Věka) značně zhoustla. Další z řady třinácti českých NEJ dokazuje, že se u nás Komenský nenarodil náhodou – a možná tak trochu i to, že jsme zřejmě bratranci Skotů, příslovečných držgrešlí.


V Česku totiž připadá na jednu veřejnou knihovnu či její pobočku pouhých 1 445 lidí. Tedy můžeme-li věřit Vítu Richterovi z Národní knihovny, která uchovává přes šest milionů dokumentů a ročně jí projde více než půl milionu návštěvníků.


Doktor Richter, ředitel Knihovnického institutu NK ČR, cituje nejrelevantnější ze statistik, poslední propočítávání v rámci projektu LIBECON v roce 2002. Celoevropský průměr tehdy dosahoval 2 595 obyvatel na knihovnu.


Slováci a Islanďané nám tak trochu šlapou na paty, také mají pod dva tisíce obyvatel na knihovnu. Zato takoví Kypřané jsou buď nepříliš gramotní, nebo mají tolik peněz, že si všechny vytoužené knihy hravě koupí. Jak jinak by na každou z jejich knihoven mohlo připadat 142 081 lidí?


Profesor Jiří Trávníček pak ve své loňské statistické publikaci Čtenáři a internauti uvádí, že k roku 2010 bylo v Česku hned 5 417 veřejných knihoven. Jejich počet však od roku 1980 klesá, stejně jako se v poslední době snižuje počet registrovaných čtenářů. Těch je dnes něco málo přes 1,4 milionu.


Počet návštěvníků ovšem roste, do knihoven chodí téměř dvě pětiny obyvatel ČR starších patnácti let. Jedním z důvodů samozřejmě je, že dnešní knihovna nepředstavuje jen knihy a časopisy, ale i studovny, kopírky, internet, koncerty a výstavy.


Mimochodem, ve statistice UNESCO z roku 2005 jsme mezi šestnácti sledovanými zeměmi hned druzí v počtu knihovních výpůjček. Máme jich 17,4 na osobu ročně, zatímco první Finsko 19.


Víte o dalších rekordech udatného národa českého? Pište nám na rxonline@reflex.cz!