Česká nej

Česká nej Zdroj: Kresba 3ax

České NEJ č. 1: Nejsme žádní bordeláři. Ze zemí EU produkujeme nejmíň smíšeného odpadu

Od té doby, co se pan Bátora (kde je mu teď konec?) začal veřejně zabývat myšlenkou výchovy k národní hrdosti, mi téma odvěkých kvalit českých reků nedá spát. Má být národ český na co pyšný? Zcela jistě! Jsme největšími zloději v Evropě a světovými rekordmany ve spotřebě piva na hlavu, máme nejvíc dětí v kojeneckých ústavech!

A když už jsme u dětí, i ony nám dělají jen radost: pijí a fetují tak, že se jim žádní jiní dorostenci v EU nevyrovnají, a v počtu sebevražd dětí a mládeže na hlavu jsme díky nim první v Evropě. Podívejme se blíže na nejvýznamnější rekordy dosažené potomky praotce Čecha a buďme hrdí na to, co jsme jako příslušníci tzv. malého národa dokázali.

 

Jsme totiž nejvášnivějšími houbaři, čajovníky, knihomoly, turisty, pejskaři... Češi se ve světě neztratili, jak zjistíte z našeho třináctidílného seriálu Česká NEJ. Jeho pokračování najdete každý den na tomto webu.


České NEJ č. 1.: Smíšený odpad

Věřili byste, že my Češi produkujeme s přehledem nejnižší množství komunálního odpadu v EU? Nevěřili. Že bychom byli takoví ekologové? Ale kdeže!

 

Všichni víme, že Češi svůj odpad buď jedí, nebo pálí. Navíc odpad domácností představuje méně než deset procent celkové masy lidského odpadu, což je vedle 33 % jdoucích na účet stavebnictví či 28 procent na vrub báňskému průmyslu drobeček.

 

Přesto lze fakt, že v rámci EU vyprodukujeme nejméně kilogramů komunálního odpadu na obyvatele za rok, považovat za jev příznivý. Už jen proto, že v naší malé a relativně hustě osídlené zemi není kde vytvářet další smetiště...

 

Podle nejnovějších statistik Eurostatu, statistického úřadu Evropské unie, v roce 2009 vygeneroval každý Čech průměrně 316 kilogramů odpadků. To je v rámci 27 zemí EU nejméně – průměr zemí Evropské unie se vyšplhal na 513 kg odpadu ročně na hlavu (hlavičky kojenců a batolat nevyjímaje). Podobně jako my na tom byli ještě Poláci a blížili se nám i Slováci (s 322 kily), ale pak šlo množství odpadků rychle nahoru.

 

Ze starých, tradičních, „západních“ států na tom byli nejlépe „chudí“ Řekové, kteří s 457 kg odpadu na osobu za rok obsadili 10. příčku, pak s hodnotami kolem 480 kg následovali velcí třídiči a ekologové z Norska, Finska a Švédska a na dno tabulky dosedly státy tak nezodpovědné, nepořádné a tak bohaté, že si mohou dovolit svůj odpad vyhazovat: Lucembursko, Švýcarsko, Kypr a s 833 kg Dánsko.

 

Česko může být hrdé na to, že průměrnou „EU hodnotu“ 513 kg/osoba/rok drží hezky při zemi. Možná i díky tomu, že tak zodpovědně třídíme – ale o tom zase příště.


Víte o dalších rekordech udatného národa českého? Pište nám na rxonline@reflex.cz.