Siri

Siri Zdroj: Profimedia.cz

Hlasová asistenka v iPhonu doporučovala konkurenční telefon. Apple jí to nejspíš zatrhnul

Jaký je nejlepší smartphone na světě? To je otázka, která v moderní přetechnizované společnosti čas od času zazní. Když jste ji ale položili hlasové asistentce Siri, kterou lze najít v nejnovějších iPhonech od Applu, dočkali jste se podle serveru BBC překvapivé odpovědi. Alespoň dodnedávna.

Zvědavcům totiž po prohledání vlastních internetových zdrojů ještě o víkendu odpovídala, že vůbec nejlepším smartphonem je konkurenční výrobek Nokia Lumia 900.


Když však majitelé iPhonů stejnou otázku dají svému telefonu teď, dočkají se jen ironické odpovědi: "Počkej...ony jsou i jiné telefony?"


Přestože Apple podle BBC žádnou změnu v systému nepotvrdil, podle Nokie je to jednoznačné; Siri původně "čerpala" informace z recenzí na webu amerického prodejce Best Buty. Nyní už ale při položení stejné otázky recenze neprochází a
uživatele "odbude" předpřipravenou otázkou.


Přestože jde jen o drobou aféru v rámci konkurenčního boje mezi technologickými giganty, nabízí se otázka, jestli by se jednou ze dne na den podobně nemohly změnit odpovědi na ožehavější politické nebo společenské otázky, u nichž je rizko, že (byť jen na některých světových trzích) poškodí komerční zájmy výrobců. A jestli se to třeba bez našeho vědomí neděje už dnes.