Svět

Svět Zdroj: Globaïa

Svět se za 250 let změnil k nepoznání. Podívejte se na cestu časem

Vítejte v antropocénu, nové geologické epoše, na níž má výrazný vliv člověk. Organizace Globaïa, která se zaměřuje na tematiku životního prostředí, vytvořila kouzelné video, ve kterém odhaluje, jak za posledních 250 let změnila lidská civilizace povrch Země.



Na tříminutovém videu s otáčející se Zemí se každou vteřinu objevují nové vodní i pozemní cesty využívané člověkem; od průmyslové revoluce, kterou do světa rozšířilo Britské impérium, přes překotný rozmach v 50. letech minulého století až po dynamickou současnost, v níž má nejvíce změn "na triku" globalizace, marketing, turistický ruch a migrace lidí do měst. Nakonec celou planetu pokrývá tak hustá síť cest a silnic, že už není třeba k orientaci používat mapovou předlohu s terénem.


"Lidé kontrolují tři čtvtiny souše kromě ledové pokrývky. Lidstvo změnilo přírodní cykly Země a vstoupilo do antropocénu, nové geologické epochy, v níž dominuje lidstvo," říká hlas ve videu, na nějž upozornil technologický server Mashable. Podívejte se na něj:

 

 


Pokud se ale nechcete nechat rušit výkladem v angličtině a jen si vychutnat dechberoucí cestu napříč staletími, pusťte si tuto nekomentovanou verzi: