První fotky z protestní akce Cover the Night

První fotky z protestní akce Cover the Night Zdroj: kony2012.com

První fotky z protestní akce Cover the Night
První fotky z protestní akce Cover the Night
První fotky z protestní akce Cover the Night
První fotky z protestní akce Cover the Night
První fotky z protestní akce Cover the Night
11
Fotogalerie

Probudíme se zítra do světa, v němž bude na každém rohu plakát s Konym? Nejspíš ne

Dnes noci by měla vyvrcholit kampaň, kterou odstartovalo nejvirálnější video všech dob Kony 2012. Nevládní organizace Invisible children, jež chce za pomoci celosvětové podpory dopadnout sadistického ugandského válečníka Josepha Konyho, vyzvala své sympatizanty, aby v noci z pátku na sobotu polepili ulice světových měst červenými plakáty. Čeká masovou účast, ale všechno může být jinak.


Pokud jste o akci namířené proti Konymu doposud neslyšeli, přečtěte si náš souhrn:


Oficiální web iniciativy Kony 2012 už nyní publikuje první fotografie z ulic polepených plakáty, postříkaných grafitti, ale i citovým vydíráním zavánějící snímky dětí oblečených do červených pyžam a triček s logem projektu. Fotky zasílají organizaci sympatizanti z celého světa. Videí a fotografií podporujících snahu dopadnout Konyho už prý prý mají přes 1500.

 


Web britského deníku Guardian však upozorňuje, že podpora projektu pravděpodobně zůstane pod očekáváním. Mimo jiné i kvůli kontroverzi, kterou minulý měsíc vyvolala nahrávka, jež kampaň odstartovala. Video sice od začátku března vidělo celosvětově přes sto milionů lidí a stalo se tak nejvirálnějším videem všech dob, zároveň ale vyvolalo řadu nesouhlasných reakcí.

 

Kritici poukazují mimo jiné na to, že video výrazně zkresluje realitu v současné Ugandě. A přestože minulý měsíc Africká unie oznámila, že proti nechvalně proslulému válečníkovi zakročí brigádou o síle 5000 mužů, může prý vojenská inervence přinést více škody než užitku.


Zásah proti Konymu, jenž stojí od konce 80. let v čele militantní skupiny LRA a v posledních letech nepředstavuje pro obyvatele Ugandy výrazné nebezpečí, totiž pravděpodobně přinese oběti z řad unesených žen a nedobrovolných dětských vojáků, které si Kony drží nablízku.

 



O klesajícím zájmu o iniciativu svědčí i druhé video Kony 2012: Part II - Beyond Famous, které oragnizace Invisible Children zveřejnila na začátku dubna, aby upřesnila řadu nejasností v prvním videu a odpověděla na silnou mediální kritiku. Podívalo se na něj "pouhých" 1,8 milionu diváků, tedy méně než dvě procenta lidí, jež zaujala první nahrávka.

 

Podle Guardianu přislíbilo účast na facebookové stránce akce jen okolo deseti tisíc Britů, tedy jen pouhý zlomek z 300 tisíc "ostrovanů", kteří podpořili projekt svým podpisem. Stránku prý navíc zaplnila řada skeptických komentářů.

 

Stane se inicitativa Kony 2012 další z mnoha internetových akcí, která získá jen minimální podporu ve "fyzickém" světě? To se nejspíš dozvíme už zítra po probuzení.