24.2. - František Ortmann: Dnešní oběd jsem si vlastně objednal již včera a to v restauraci Ladronka na Plzeňské ulici na Praze 5, celou kachnu se dvěma druhy zelí a knedlíky. Kachnu nám servírovali rovnou z pekáče na tác a pak hned na talíře takže absolutně čerstvá voňavá kachna s křupavou kůrčičkou a křehkým masem. K tomu skvěle čepovaná plzeň a to vše za 359 korun - prostě oběd za plný počet bodů. V pátek trefa do černého.

24.2. - František Ortmann: Dnešní oběd jsem si vlastně objednal již včera a to v restauraci Ladronka na Plzeňské ulici na Praze 5, celou kachnu se dvěma druhy zelí a knedlíky. Kachnu nám servírovali rovnou z pekáče na tác a pak hned na talíře takže absolutně čerstvá voňavá kachna s křupavou kůrčičkou a křehkým masem. K tomu skvěle čepovaná plzeň a to vše za 359 korun - prostě oběd za plný počet bodů. V pátek trefa do černého. Zdroj: František Ortmann

24.2. - Petr Mára: Dnes jsem vyzkoušel fastfood/restauraci La Casa Argentina v Novém Smíchově a za 280 Kč jsem dostal vepřovou krkovici, rib eye steak a marinovanou opečenou zeleninu. A bylo to skvělé - 9/10
24.2. - Jan Kára: Dnes to bylo z úsporných důvodů posezení v kavárně Café society s bagetou za 30 kč z Nymburského lahůdkářství v Palackého ulici. Bagetě dávám 7 bodů z deseti.
24.2. - Tereza Zamazalová: Angus steak připravený na lávovém grilu, ochucený mořskou solí, podávaný se zelenými fazolkami na česneku a omáčkou aioli. Místo: El Cid Corso. Cena: 185 Kč. Hodnocení: 9. Dnes jsem se chtěla po tom hektickém týdnu trochu odměnit. Steak s fazolkami a francouzskou česnekovou majonézou byl skvělá volba, maso výborně chutnalo a vonělo, fazolky byly křupavé, no a česnek zkrátka miluju. Jeden bod srážím pouze za to, že se steak nepovedl medium, měl už nakročeno k well done, ale naštěstí nebyl ugrilovaný až do sucha, takže výsledný dojem výrazně nepokazilo.
24.2. - Miroslav Tučka: Lečo, ač jde o nevegetariánskou verzi, se u nás v jídelně těší velké oblibě. Za 65,- vyvážená chuť zeleniny a vajec. Hodnotím 8 body i za skvělý měkký chléb.
24.2. - Iva Jelínková: Rizoto, školní jídelna, cena 46 Kč. Hodnocení 3/10. Dnešní rizoto mělo podobu rýžové kaše s nastrouhanou mrkví, kousky nejspíš mletého masa a čehosi zeleného, co se mi doposud ještě nepodařilo identifikovat. K hrášku to má daleko, spíš možná brokolice. Celkově rozvařené, lepivé, suché, ale výživovou hodnotu to mělo. Makovník jako dezert.
9
Fotogalerie

Podívejte se na páteční hody gastronautů Reflexu

Také byste si dali pečenou kachnu přímo z pekáče, Angus steak na lávovém grilu nebo vepřovou krkovici s marinovanou opečenou zeleninou? Gastronauti Reflexu zakončili pracovní týden skutečně ve velkém. A také nám odpověděli na jednu z nejtěžších otázek, kterou můžeme milovníkovi či milovnici dobrého jídla položit: "Jaké jídlo byste si dali, pokud byste věděli, že bude vaše poslední?"

 

Lepší oslavu svátku si snad syn Františka Ortmanna ani nemohl přát. František pro něj v pražské restauraci Ladronka už včera objednal celou kachnu se dvěma druhy zelí a knedlíky. "Kachnu nám servírovali rovnou z pekáče na tác a pak hned na talíře, takže absolutně čerstvá, voňavá kachna s křupavou kůrčičkou a křehkým masem. K tomu skvěle čepovaná plzeň a to vše za 359 korun. Prostě oběd za plný počet bodů. V pátek trefa do černého," napsal nám.



Jídlo si dnes pochvaloval i Petr Mára, který vyzkoušel fastfood/restauraci La Casa Argentina v obchodním domě Nový Smíchov. "Za 280 Kč jsem dostal vepřovou krkovici, rib eye steak a marinovanou opečenou zeleninu. "Skvělému" jídlu dal 9 bodů.


Tereza Zamazalová se po hektickém týdnu odměnila Angus steakem připraveným na lávovém grilu, ochuceným mořskou solí a podávaným se zelenými fazolkami na česneku a omáčkou aioli ve své oblíbené restauraci El Cid Corso: "Steak s fazolkami a francouzskou česnekovou majonézou byl skvělá volba, maso výborně chutnalo a vonělo, fazolky byly křupavé, no a česnek zkrátka miluju. Jeden bod srážím pouze za to, že se steak nepovedl medium, měl už nakročeno k well done, ale naštěstí nebyl ugrilovaný až do sucha, takže výsledný dojem výrazně nepokazilo." A výsledek? 9 bodů za jídlo v hodnotě 185 korun.


 

Nedávejte si rizoto v naší školní jídelně - takto bychom mohli parafrázovat dnešní komentář Ivany Jelínkové, která si při hodnocení svého oběda vystačila se třemi body: "Dnešní rizoto mělo podobu rýžové kaše s nastrouhanou mrkví, kousky nejspíš mletého masa a čehosi zeleného, co se mi doposud ještě nepodařilo identifikovat. K hrášku to má daleko, spíš možná brokolice. Celkově rozvařené, lepivé, suché, ale výživovou hodnotu to mělo. Makovník jako dezert."


Veronika Pacáková dnes poobědvala u kamarádky "Monničky", která ji pohostila tyčinkami s česnekovou pomazánkou a jednohubkami. "Tyto dobroty, kterými mě pohostila, jsem pojala jako oběd a kamarádce nemohla udělit nic jiného než plný počet bodů.


Subjektivní desítku si podle Jana Klinského zasloužilo i v mikrovlnce přihřáté vepřové maso s vařeným bramborem; bylo totiž "od maminky".


Tereza Vandrovcová zakončila pracovní týden ve své oblíbené restauraci Loving Hut restovanými sojovými plátky na sladko s čínskými smaženými nudlemi a čerstvou zeleninou. I ona dala jídlu ze samoobslužného bufetu za 69 Kč absolutní hodnocení: "Nudle s cibulí a tenkými křupavými proužky mrkve byly dobře osmažené i ochucené. Dále jsem zvolila dvě varianty restovaných plátků, jednou s ananasem a pomerančem, podruhé s cibulí a mrkví, oboje příjemně sladko-slané. Vše doplněno brokolicí zachovávající svou křupavost, barvu i vitamíny a další čerstvou zeleninou. Lahodné jídlo, bezkonkurenční cena, příjemná obsluha, takže bez zaváhání dávám deset bodů."


"Dnešní lečo, ač jde nevegetariánskou verzi, se u nás v jídelně těší velké oblibě," napsal nám Miroslav Tučka. Na jídle ocenil "vyváženou chuť zeleniny a vajec". Osm bodů od něj oběd dostal i za "skvělý, měkký chléb".


Jan Kára si dnes z "úsporných důvodů" koupil pouze bagetu z lahůdkářství. Ohodnotil ji 7 body z 10.

 

 

V posledním hlasování jste vybrali oběd Terezy Vandrovcové. Proplatíme jí uzený tempeh na cibulce s bramborami, hummusem a oblohou:

 

23. 2. Tereza Vandrovcová - Uzený tempeh na cibulce s bramborami, hummusem a oblohou, Kde: Country Life, Melantrichova, Praha 1, Za kolik: 80Kč, Hodnocení: 8, Celkový dojem: Dnes jsem se rozhodla po delší odmlce navštívit restauraci Country Life. Tempeh na cibulce byl dobře okořeněn, ale trochu sušší než obvykle, brambory opečené, hummus jemný a lahodný, zeleninová obloha čerstvá a celkově šlo o syté jídlo, po kterém však není těžko. Nezklamalo ani harmonické prostředí restaurace a příjemná obsluha.23. 2. Tereza Vandrovcová - Uzený tempeh na cibulce s bramborami, hummusem a oblohou, Kde: Country Life, Melantrichova, Praha 1, Za kolik: 80Kč, Hodnocení: 8, Celkový dojem: Dnes jsem se rozhodla po delší odmlce navštívit restauraci Country Life. Tempeh na cibulce byl dobře okořeněn, ale trochu sušší než obvykle, brambory opečené, hummus jemný a lahodný, zeleninová obloha čerstvá a celkově šlo o syté jídlo, po kterém však není těžko. Nezklamalo ani harmonické prostředí restaurace a příjemná obsluha.|Tereza Vandrovcová

 

 

 

Jak jsme naznačili výše, otázku "Jaké jídlo byste si dali, pokud byste věděli, že bude vaše poslední?" (zazněla v úvodu dnešního článku o posledních jídlech lidí odsouzených na smrt) jsme položili i našim gastronautům. Jak odpověděli?"

 


 

Ivana Jelínková


Poslední jídlo v životě by asi pro každého nebylo o jídle, ale o tom s kým, potažmo možná i kde; rozhodně spíš o atmosféře, než o soustu. Ale pokud bych si skutečně měla z jídelníčku vybrat, pak bych dala přednost něčemu hodně netradičnímu, něčemu, co jsem ještě neochutnala. A určitě by to nemusela být až taková rarita, jakou je například japonská ryba fugu
nebo molekulární gatronomie. Spíše mě napadá nějaká netradiční kombinace chutí a vůní, ve které by rozhodně nesmělo chybět dobře připravené maso.

Miroslav Tučka

Co se týká mého posledního oběda, tak by v něm neměl chybět určitě pořádný kus masa skoro v jakékoliv úpravě. Ale nelze nad tím takhle přemýšlet, obědu, tedy jídlu takovému by předcházely úplně jiné činnosti, nebo by byl asi úplně vynechán.


Petr Mára

Určitě hovězí steak, medium propečený a k tomu dobrou zeleninu a asi guacamole. V podstatě to, co jím pořád.


Tereza Vandrovcová

Falafel v opečeném pita chlebu s bílým a červeným zelím, salátovou okurkou, cibulí a zálivkou ze sojového jogurtu, tahini, česneku a bylinek.


Jan Klinský

Asi bych volil hovězí steak s kroketami nebo americkými brambory, s grilovanými fazolovými lusky se slaninou a k tomu vanilkovou colu.


Tereza Zamazalová

Čím víc nad tím přemýšlím, tím více nedokážu zvolit jedno jediné jídlo, které bych si objednala jako poslední ve svém životě. Pokud bych tedy věděla, že to bude poslední, co sním, nechala bych si vystrojit pořádnou hostinu all you can eat – nesměly by chybět například steaky, pečené kachničky, žebírka, nějaká zvěřina, výběr z ryb apod. Chtěla bych si naposledy dopřát vše, co mám ráda.