František Ortmann

František Ortmann Zdroj: Archív

1.2. - František Ortmann: Ryba na talíři voněla, z rýže se vznášela pára. Pod vidličkou se krásně prolomila krusta z bylinek na ogrilovaném filetu, uvnitř byl losos krásně růžový a šťavnatý. Omáčka jemná lehce citronová probarvená barevným pepřem. Na talíři zbyl po mém obědě pouze vymačkaný citron a stonek citronové trávy. Možná jste čekali spíše kritičtější pohled, ale opravdu není tentokrát co vytknout. 10/10.
2.2. - František Ortmann: Dnes jsem vyrazil na oběd se synem přinesl parádní vysvědčení tak jsem to s ním chtěl oslavit dobrým obědem.Vzhledem k tomu, že včera jsem hned napoprvé zažil \\\\\\\\"nebe v hubě \\\\\\\\" tak je pojmenováno nejvyšší hodnocení kterou může Gastronaut Reflexu udělit.Tak volba byla jasná opět smíchovský Cafe Bar Wigwam.Vybrali jsme si tentokrát ze stálého jídelního lístku ne z denní nabídky .Obsluha nás hned upozornila ,že vyřízení naší objednávky bude trvat o něco déle, podnik byl plný chvilku jsme čekali na místo u sklenky domácího ledového čaje u baru. Já jsem si objednal tagliatelle (155Kč), syn burgr. Po zhruba půl hodině jsem dostal svou pastu, která byla al dente plná sušených rajčat (suší si je zde sami jak jsem se dozvěděl po dotazu ), rukoly, oliv kalamata a celé posypané hoblinkami parmazánu, vše krásně vonělo olivovým olejem, jídlo jsem jen lehce přisolil a opět si velmi jídlo užil. Kdyby nebylo delšího čekání opět bych sahal po známce nejvyšší tentokrát tedy 8/10.
3.2. – František Ortmann: Dnes jsem vyrazil za \\\\\\\"českou klasikou\\\\\\\" do Restaurace Sokol v Řepích.Místo k jídlu jsem si našel v zimní zahradě (v části koukáte na pivní tanky), obsluha v minutě \\\\\\\"co si dáte k pití\\\\\\\". Vybral jsem si z poledního menu kde velkým písmem vystupovalo KNEDLO VEPŘO ZELO za neuvěřitelných 70 Kč. Trošku s obavou jsem si ho u milé obsluhy objednal, když během chvilky jsem měl na stole točené nealko pivo a do pár minut i mé \\\\\\\"knedlo vepřo\\\\\\\". Na první pohled poctivá porce masa, zelí i houskových knedlíků (dubenecký knedlík - přesto, že zde nevznikl byl chutný a hlavně na můj dotaz zda knedlíky zde připravují nikdo nelhal že ano) vepřová plec byla krásně šťavnatá, dnes tedy poctivá porce české klasiky za velmi příznivou cenu, tentokrát jsem oběd nezvládl dojíst prostě extra velká porce. 7/10.
6.2. – František Ortmann: Pondělí tradičně hektický den ,takže nemám čas na nějaké gastro výlety.Volím tedy sázku na jistotu nejblíže mé kanceláře. Tentokrát vybírám kuřecí roládu plněnou špenátem a uzeným sýrem, k tomu šťouchané brambory. Přestože nejsem milovník kuřecího masa, roláda je šťavnatá voní po sýru, brambory jsou více kaše než šťouchané brambory ale v chuti velmi dobré. Celkově oběd ničím nepřekvapil, ale ani nezklamal a vzhledem k milé obsluze a velmi rychlému vyřízení mé objednávky a to celé za velmi dobrou cenu 100,- Kč jde o lehký nadprůměr, hodnotím 7/10. Snad zítra bude více času abych mohl zajít někam jinam než do mého již tradičního Café Bar Wigwam.
7.2. – František Ortmann: Dnes \\\\\"kalamita\\\\\", v Praze napadl sníh :-))) Takže na oběd v restauraci není čas. Z auta jsem vyběhl do lahůdek paní Křížové na Plzeňské ulici, dva chlebíčky do papíru dohromady za 32 korun. 5/10.
13
Fotogalerie

František Ortmann

 

František OrtmannFrantišek Ortmann|Archív

František Ortmann

Věk: 44 let

Bydliště: Praha

 

Povolání: fotograf

 

Jak obědvá: Denní menu v restauraci, nejčastěji kousek od kanceláře na Praze 5. Občas vařím sám, občas si objednám jídlo s donáškou.

 

Radka HozmanováRadka Hozmanová|ArchívNázor ředitelky Evropské školy feng shui Radky Hozmanové

Pan František má v jídelníčku zařazeno hodně hutných jídel. Na vyrovnání jeho současného jídelníčku bych doporučila lehké zeleninové vývary, možno i masové, ale jelikož masa má dosti, tak zůstaňme raději u zeleninových.


Chybí odlehčení v podobě tzv. lehkých presovaných salátů ochucených umeoctem (má enzymy), dále blanšírované zejména zelené druhy zelenin (brokolice, květák, zelí, čínské zelí, daikon – bílá ředkev), nakládané zeleniny mající enzymy a zeleniny vařené v páře.


Můžete si ji polévat omáčkou šoju smíchanou s vodou a šťávou z bílé ředkve a třeba i zázvorovou šťávou, jež pomůže trávit tuky v masitých pokrmech. Chybějí fazole a čočka (je tolik druhů), které jsou zdrojem bílkovin a pocitu sytosti a mohou odlehčit při trávení a volbě masa celkově.


Zkuste mořské ryby jako jinou a lehčí volbu masa. Zkuste si zajít do restaurace, kde umějí ochutit zeleninu, abyste poznal, že zelenina vám může zachutnat, a budete se cítit ve svém myšlení a životě lehčeji. Doporučuji ochutnat a zařadit kvalitní polysacharidy – i celozrnnou rýži, jež má i vlákninu a je bohatá na další minerály, dále jáhly, pohanku. Kroupy také pomáhají čistit organismus.

 

 

 

Monika DivišováMonika Divišová|ArchívNázor výživové poradkyně Moniky Divišové

- Obědy pana Františka obsahují spoustu nevhodných tuků v podobě smažených jídel, omáček i vepřového masa. Nejen že velmi zatěžují trávení i srdce, ale ještě snižují celkový pocit energie. V případě, že potřebuje po obědě ještě aktivně přemýšlet, určitě bych doporučila lehčí obědy.

- Naopak mu v obědech úplně chybí zelenina, která by mohla situaci alespoň trochu zachránit díky vláknině a živinám.

- Podle jídel v restauraci Wigwam to vypadá, že by se dalo vybrat i dobré jídlo, ale když nebude tučné či smažené, zato s porcí zeleninového salátu.

- Chválím za suši, určitě patří do vyvážených a zdravých jídel.

- Při nemoci ani den po ní, kdy je organismus oslabený, není vhodné zatěžovat organismus těžko stravitelnými jídly. Naopak je třeba přidat do jídelníčku „léčivé“ potraviny plné vitamínů a minerálů: zázvor, brokolice, citron, čočka, celozrnná rýže, dýňová semínka a další.

- Pokud se pan František snaží hubnout nebo alespoň váhu udržovat, jeho obědy svojí kalorickou hodnotou pokrývají skoro jeho celodenní energetickou potřebu. Jejich nutriční hodnota je naopak hluboko pod „minimem“.




Reakce Františka Ortmanna na komentář Moniky Divišové

Paní Moniko, ještě jednou jsem si přečetl, co píšete v mém hodnocení obědů viz: " Obědy pana Františka obsahují spoustu nevhodných tuků v podobě smažených jídel, omáček i vepřového masa." Omáčku jsem měl za měsíc jednou, smažené jídlo ani jednou a vepřové třikrát. Hodnotila jste opravdu mé obědy? Naopak jsem se podíval na Vaše hodnocení obědů Terezy V., která nás všechny gastronauty podle Vás, přežije a tam je smažené na talíři snad obden, tak nevím, jak to hodnocení mám chápat.