Converse SKULL & CROSSBONE

Converse SKULL & CROSSBONE Zdroj: Archív

Během 20 let si z internetu stáhnete skutečné tenisky, slibují piráti

Líbilo by se vám, kdybyste si mohli z internetu stáhnout a vytisknout nové tenisky, náhradní díl do nabouraného auta, nebo dokonce své oblíbené jídlo? Podle internetových pirátů, kteří se nespokojí jen s kolonizací virtuálního světa, už nebudete čekat dlouho - maximálně do roku 2032.

 

Po čtvrtečním vynuceném zastavení webu Megaupload.com se dá předpokládat, že podobný osud stihne i další servery, které nabízejí prostor pro často nelegální sdílení filmů a hudby. V úterý omezily svůj provoz servery FileSonic a FileServe. Provozovatelé jednoho z nejznámějších pirátských webů, na němž se sdílejí data přes tzv. torrenty The Pirate Bay si ale ze zásahu amerických úřadů patrně nedělají těžkou hlavu.

 

A co víc, uživatele už intenzivně připravují na budoucnost, v níž si budeme všechno potřebné k životu tisknout na osobních 3D tiskárnách. Už dnes si z jejich serveru můžete stáhnout třeba funkční píšťalku.



The Pirate Bay vytvořil pro sdílení "hmotných" výtvorů přes internet novou sekci. Pojmenoval ji "Physibles", což je zároveň novotvar označující datové objekty, které je možné snadno zhmotnit ve skutečném světě.

 


Uživatelé, kteří si chtějí vytisknout vlastní Physible, však potřebují 3D tiskárnu. Technologie už sice existuje, ale pro běžného uživatele je stále cenově nedostupná (Reflex.cz se tomuto tématu věnoval v rozhovoru s automobilovou designérkou Anne Asensio). Zájemci si mohli v úterý odpoledne stáhnout v nové sekci k vytištění zatím jen sedm modelů, včetně ikonické pirátské lodi, modelu bojového robota a funkční píšťalky.

 

 



Přínosy pro společnost budou podle pirátů obrovské. "Už žádné posílání velkého množství produktů okolo světa. Žádné vracení poškozených produktů poštou. Žádná další dětská práce. Budeme moci vytisknout jídlo pro hladové. Budeme schopni sdílen nejenom recept, ale i celé jídlo," popisují svoji futuristickou vizi na oficiálním blogu The Pirate Bay.


Jsme zvědavi, jak dlouho jim nadšení ve světě plném návrhů protipirátských zákonů vydrží.