Plovouci zeme

Plovouci zeme Zdroj: vincentcallebaut.org

Jak vyřešit problém se stoupající mořskou hladinou? Přece plovoucí zemí...

Zástupci maličkatého státu v Tichém oceánu Kiribati silně zvažují, že necelých sto tisíc obyvatel své domoviny přesunou na umělý ostrov. Na šestnáctém fóru pacifických ostrovů, jež se koná každý rok, to prohlásil právě kiribatský prezident Anote Tong.

Ten se netají tím (a mezi ostrovními prezidenty rozhodně není sám), že se poslední dobou poohlížel po různých projektech, jež by mohly jeho lid zachránit. Neustále se zvedající hladina moře denně ubírá území těmto malým ostrůvkům. Proto by tamní populace měla být přesunuta na jakýsi umělý ostrov, který však nemá žádné upevnění. Právě kvůli neustále se zvedající hladině by ostrov plul. Ostatní ostrůvky, například Tuvalu, Tonga, Maledivy či Cookovy ostrovy, prohrávají tímto způsobem do jednoho boj o své území.

 

Kiribati za tento rok utratí přes devět set miliónů dolarů, aby ochránilo svou infrastrukturu. Nebylo by to poprvé, co by nastala výstavba umělého ostrova. Jsme toho svědky po celém světě a stále těchto ostrovů přibývá. Například starosta Londýna Boris Johnson chce postavit největší letiště na světě právě na umělém ostrově, aby tak ulehčil Heathrowu. Zde je však vidět ten strašný kontrast — Londýn, jenž je hlavním městem Spojeného království a jednou ze světových metropolí, si tento projekt může dovolit. Zato třeba takové Maledivy či Kiribati se svými sto tisíci obyvateli a pár australskými dolary by asi těžko sháněly finance.

 

 

Proto jejich projekty myslí dopředu. Například Maledivy na to jdou od lesa, nebo spíš od moře – shromažďují všechny odpadky, které moře vyplivne, doplní je o vlastní bordel a skladují je na jedno místo. Tak vzniká ostrov, jenž nabírá jeden metr čtvereční za den. O Pacifiku se navíc říká, že je v něm odpadků na postavení nového kontinentu. To je jedna z velice levných variant. Neřeší však problém, že i na odpadkový ostrov jednou dojde. Když voda stoupá, tak prostě stoupá. Proto se maličké ostrůvky často nechají navézt do projektů, jako třeba teď Anote Tong.

 

 

Mezi utopickými projekty zvažuje i ten, kdy se mají natáhnout do moře dráty, jež by vysílaly jakési elektrošoky, které by vyvolávaly chemické reakce, jež by následně nutily mořskou vodu k jakési mineralizaci, a tím by se tvořily krápníkové a naprosto přírodní zdi pod hladinou. Proud by se vyráběl ze zachycených skleníkových plynů či ze solární a vodní energie. Připadáte si jako v roce 3000? A právě proto je mnohem realističtější očekávat větší vlnu emigrace v příštích třiceti letech, a to především na území Austrálie, která je těmto ostrůvkům nejblíže, nežli nějaká plovoucí superměsta.