Indián Albino

Indián Albino Zdroj: Jiří X. Doležal

Informátor

Mé pátrání po skutečné podobě "předsummitové" reality, v médiích prezentované jako jeden velký trénink tuzemských levých radikálů na odstřel čtyřiceti šesti prezidentů, ukázalo, že jediným zdrojem zpráv o přípravách tuzemských radikálů na násilnosti byl dealer, zloděj, notorický lhář a udavač, na pražské drogové scéně známý mimo jiné pod přezdívkou Albino.

Z TISKU

Foto

MF DNES, 19. říjen, Radek Kedroň: Odpůrci NATO už cvičí boj s policií

"Učili jsme se zacházet s Molotovovými koktejly," prozradil jeden z aktivistů. Kromě výroby zápalných lahví se účastníci třídenního setkání v Krkonoších učili, jak se chránit před slzným plynem či jak mluvit s policií.

Týden, 21. říjen, Karel Vrána: Summit NATO: Hrrr na ně!

"V létě mě policie donutila, abych se jako práskač zúčastnil jednoho z ultralevicových výcvikových kempů," vypráví mladý muž přející si zůstat v anonymitě. Přiznává, že v minulosti měl potíže se zákonem, a proto pod nátlakem na spolupráci přistoupil. Veřejnost měla jasno: Zlí extremisté cvičí ostré střelby, zlá protiextremistická policie nutí brutálními hrozbami ubohé hochy, aby dělali donašeče.

ALBINO, ÚŘADOVNA SLUNÍČKO

Píše se snad devadesátý pátý rok. Bylo to v době, kdy fungovalo Sluníčko - bar na Příkopech, kam chodili záškoláci prohrát kapesné na herních konzolách či nakoupit peří. Albino tam pracoval jako překupníček především dětskými narkomany nakradeného zboží. Seznámili jsme se prostým, přirozeným způsobem - Albino žebral o jointa.
Dostal kulový, ale asi hodinu mi krmil uši. Odbavil dva či tři třináctileté klienty, se kterými vždy poodešel, a když se vrátil, pokračoval v líčení zábavné reality, kterou žije. Soupis jeho trestných činů má prý čtyřicet tři centimetry, ale nemůžou ho zavřít. Po úraze nemá kus mozku, ale nijak mu to nevadí, naopak. Protože je po tom úraze, není trestně odpovědný a policajti mu můžou... A neni blbej - nepere se, aby ho nemohli, jako že je nebezpečnej, zavřít do blázince, jenom čóruje a šmelí. Pak Albino zničehonic zmizel. Prý musel. I na pražské drogové scéně byl Albino nepřijatelný grázl.
V devadesátém sedmém jsem potřeboval vyfotografovat nějakou smažku, jak si šlehá. Na náměstí u stanice metra Národní třída jsem potkal Albina. Zapózoval mi do fotoaparátu a oba jsme se pak šli věnovat své práci.
Našel jsem smažku, dal jsem mu dvě stovky a on se šel na místní vyhlášené WC pozeptat, co si tam za ně dobrého koupí. Vyšel a neměl nic. Albino k němu vyrazil, já se kvapně vydal směrem za roh, protože vím, co mohu fotit a co ne, a když se "můj" smažka po chvíli vynořil, už perník měl. Sice maličko, ale měl. Pak jsem Albina neviděl léta.

Foto

HLAS ZLEVA ANEB AFA ZASE NEMÁ PRAVDU

Je pravda, že se pořádají nejrůznější setkání, na kterých nejen anarchisté analyzují zkušenosti a události spojené se zasedáními politických, ekonomických a vojenských elit. Ano, učíme se znát svá práva i pravomoci zasahujících policistů, vyhodnocujeme již proběhlé demonstrace. Ze zmíněného článku a jemu podobných ale vyplývá zřejmá snaha podpořit politickou objednávku ze strany ministerstva vnitra na další posílení rozpočtu a pravomoci policie a legalizaci a legitimizaci již chystaných zatýkání a plošných zásahů. ANTIFAŠISTICKÁ AKCE, FEDERACE SOCIALISTICKÝCH ANARCHISTŮ A FEMINISTICKÁ SKUPINA 8. BŘEZNA k článku v MF Dnes To je z oficiální reakce AFA na článek v MF Dnes. Samozřejmě, ministerstvo vnitra s ministrem v čele se předvádí jako finančně nejpotřebnější ouřad - vždyť musí zabezpečit summit! A navíc - některé špičkové útvary naší policie dostaly peníze na alespoň nějaké nutně potřebné technické vybavení jen díky MMF a summitu NATO. Že by ale existovala "politická objednávka" vnitra směrem k médiím? Ne! Média si vystačí s tvorbou virtuální reality sama!

STĚNA

Myslel jsem si, že je apríl, navíc to myslím bylo v dubnu letošního roku. Ten fotograf se po telefonu ptal, jestli by mu můj přítel, ten peruánský Indián, už nevrátil foťák... Po chvíli se vysvětlilo, že mu jakýsi človíček, vydávající se nejen za mého známého, ale i za syna peruánského velvyslance, nakecal báchorky a vyčóroval mu foťák. Najal si soukromého detektiva. Někdy v létě zvoní telefon. " Našli jsme Indiána - zná vás! A už sem nejezděte. Foťák je na světě, ale začal vykládat takový věci, že jsme stejně museli zavolat policii." Bylo mi jedno, jestli mu rozbiju hubu, nebo na něj na místě podám trestní oznámení. Dojel jsem k detektivovi, v přední kanceláři seděl on se svým kolegou a okradeným fotografem, vzadu za papírovými dveřmi byla policie s Inču-čunou. " Tohle vás pobaví!" V plastu zalitá kartička hrající všemi barvami, na ní napsáno PRESS a Syndikát novinářů ČR, dále pak krátký text, že se na ni smí všude zadarmo, a fotografie. Byl na ní Albino a vypadal jako peruánský Indián. Papírové dveře - slyšet bylo všechno. Prvních čtyřicet minut Albino prakticky neudělal pauzu a já přes ty dveře slyšel všechno a pochopil, proč se říká, že práskači "zpívají". Psychologicky je to pochopitelné, Albino je hovno, které se celý život bojí policie, a teď mu dva policisté naslouchali, nahrávali si ho, jeden mu chodil pro kafe a keksíky... A tak mluvil, až zpíval. Zpíval o heroinu na ulicích Prahy, skinheadech, perníku, Rusech, koksu, Arabech, anarchistech. Zpíval jména, zpíval adresy... Práskal s vášní, s nadšením - BYL NAHOŘE. Po čtyřiceti minutách vyšel policista v civilu. Vypadal neskutečně znechuceně. "Ke spolupráci právě nucený" dealer Albino si objednal kávu se šesti cukry. "Přišel jsem na místě podat trestní oznámení, že na mě ten grázl kradl," ozval jsem se. Důstojník vysvětlil, že to není trestné a že můžu maximálně podat občanskoprávní žalobu pro poškození pověsti. " Tak s ním chci dvě minuty mluvit." "Pane Doležal, vy si chcete naběhnout do maléru?" "Říkám mluvit!" Nevěřil mi, šel těsně za mnou, kdybych po Albinovi skočil. Káča byla na krátkém vodítku. Prošli jsme dveřmi. Albino mne uviděl a zpopelavěl. Chvíli jsem se na něj díval - začal se třást. Řekl jsem jen dvě věty. "Já se na tebe vy.. ! Ale ten pes tě čeká!" A myslel jsem to vážně. Pak jsem vypadl.

Foto

PRÁSKAČ, INFORMÁTOR, AGENT

Ptát se libovolné represívní složky, kdo jí práská či dělá úkolovaného informátora, je projev diletantismu. Zákonitě s tím novináře pošlou někam. Pražské protiextremistické oddělení mě mile překvapilo, zcela slušně sdělili, že mi ke cause Albino nic neřeknou. K obecnějšímu principu fungování policie a tajných služeb v podobně vypjatých bezpečnostních situacích, jako je summit - tj. nejatraktivnější představitelný cíl pro všechny magory planety: tehdy se vyhodnocují informace z absolutně všech zdrojů, bohaté a technologicky pokročilé státy dokonce v bezpečnostním režimu, který provází podobné mejdany, povinně prošetřují i hlášení spontánně aktivních senzibilů a věštců. Díky atraktivitě cíle je riziko nevinných obětí tak velké, že se nesmí zanedbat nic.

ALBINO, JAK TO DĚLÁŠ?

Sobota 21. září, demonstrace pro ti NATO a felaci. Poprvé od oné kanceláře vidím Albina. Vychází můj článek včetně vsuvky o Albinovi. Pak přichází Albino do redakce MF Dnes a svěřuje se panu Kedroňovi s výše zmíněnými obsahy o campu. Pan Kedroň Albina okamžitě poznal podle mého popisu v Reflexu, zavolal mi a shodli jsme se, že takového parchanta, jako je Albino, naprosto nelze brát vážně. Přesto článek vyšel. O tři dny později vychází Týden - viz citovaná pasáž. Zdrojem pro pana Vránu, jak mi přiznal, byl stejný osvědčený Albino. Pan Vrána ovšem šel mnohem dál než pan Kedroň. Psát o "nucení policií ke spolupráci" je v případě Albina stejně případné jako tvrdit, že někdo nutil pitbula kousat. Když mi zavolal kolega Vrána, že "utajovaným informátorem" k jeho článku byl Albino a on že chystá článek o policejních informátorech v rámci summitu, už prostě nemůžu mlčet. Oběma kolegům Albino nepředložil jediný hmatatelný důkaz svých vyprávěnek. Tak jim položím jedinou otázku: Jak jste mohli tomu člověku věřit? Za prvé: doporučil ho Standa Penc, kterého znám hodně dlouho a věřím mu. Za druhé - jeho informace potvrdila policie. Jinak bych o něm vůbec nepsal, protože je to velmi podivná figurka. A za třetí, že se takový člověk pohybuje mezi anarchisty, mi potvrdili oni sami. -kv (Karel Vrána - pozn. autora) V původním článku však psal: Sami policisté na vše odpovídají: "No comment. Ale máte pozoruhodně přesné informace." Konec citátu. Když jsem se s mladíkem setkal poprvé, jeho info se mi příliš věrohodné nezdály. Kdyby mi je nepotvrdil další zdroj - jeden z pražských policistů -, materiál bych nezveřejnil a hodil ho do koše. Jak se teď ukazuje, některé informace jsou správné, některé méně, píše mi kolega Radek Kedroň oficiální odpověď na stejný dotaz. Ve svém článku však psal: Policie nechce o přípravách radikálů vůbec mluvit. Šéf pražského protiextremistického oddělení Jiří Kopečný odpověděl na otázku, zda o táborech ví: "Nic vám k tomu neřeknu." A zavěsil telefon. Známý ochránce lidských práv a ekozemědělec, provozovatel serveru www.kozy.cz a majitel vyhledávaného plemenného kozla Stanislav Penc k Albinovi říká: "Ten člověk mi sdělil informace, co Karel Vrána později zveřejnil ve svém článku v Týdnu. Proto jsem Karlovi zavolal, ten člověk se s ním sešel a řekl mu co předtím mně a co bylo v Karlově článku. Nemůžu potvrdit, jestli je to, co říkal, pravda. Toho člověka jsem viděl poprvé v životě. Prostě jsem ho předal Vránovi k telefonu." Standa zapomněl dodat, že se na něj Albino obrátil s prosbou, aby ho spojil s nějakým dobrým novinářem.

Foto

ALBINO, ZASE KECÁŠ

Svému velmi dobře informovanému kontaktu v AFA jsem poslal dotaz. Kontakt slíbil, že zkusí získat oficiální odpověď, což se díky šibeniční lhůtě vzniku tohoto článku nepodařilo. Ne za AFA, "bokem" za sebe mi do šifrovaného mailu ale připsal: Aha, pan Chose, zvany Indian aka Peruanec, fakt myslíš, že bysme si tohohle vysmaženýho heroinistu pustili mezi sebe? TO NENI PROPAGANDA - opravdu tohle hovado na zadnym campu nebylo. Ten manik nema s anarchisty nic spolecneho. Navíc: panu Kedroňovi Albino "přiznal", že utajovaný camp AFA byl v Krkonoších. Tábory AFA pořádá každý rok, přihlásit se na ně můžete na jejich webu a při vší úctě je nelze nazvat výcvikovými. Spíše svazáckými - ty společné radostné diskuse o zhoubnosti imperialismu jsou jak z filmu z padesátých let o budování Stavby mládeže. Letošní radostně ideologický camp AFA se konal nedaleko Žamberka, který je k nalezení v horách Orlických. Kromě Albinových řečí neexistují žádné důkazy o skutečnostech, jež kolegové otiskli. Přitom se jednalo o nejvážnější zprávu o chystaných přípravách násilností levicových radikálů na našem území v rámci summitu NATO, kterou česká média zatím přinesla.