Silnice, auto

Silnice, auto Zdroj: Profimedia.cz

Viníci dopravních nehod v Číně dorážejí své oběti

V říjnu minulého roku srazil jednadvacetiletý řidič Yao Jiaxin cyklistku. Když si ve zpětném zrcátku všiml, že šestadvacetiletá Zhang Miao se snaží zapamatovat si značku jeho vozu, vrátil se k ní a ubodal ji k smrti.

 

Yao Jiaxin vyfasoval za své řidičské extempore trest smrti; jak ale píše magazín Time, nejednalo se v Číně o jediný případ takového druhu. V prosinci tam srazil kamion bezdovkyni a následně po ní několikrát přejel tam a zpátky. Teprve když si byl jeho – opět jedenadvacetiletý - řidič jistý, že už tu není nikdo, kdo by dělal problémy, pokračoval v jízdě. Proslulý už je také případ, kdy řidič osobního automobilu přejel šestileté dítě a následně pro jistotu také ještě zacouval.

 

 

Pár pohledů na věc: Ten racionální vychází z toho, že Čína je zatraceně velká země a byl by div, kdyby po jejích silnicích nejezdilo pár psychopatů. Ten akademický vidí v silniční brutalitě zjevné důsledky maoistické éry. A ten úzkostlivý se ptá: když si teď řidiči v Česku budou moct nalít do palice jedno, dvě pivka před jízdou legálně, zvýší se pravděpodobnost, že tam po nehodě aspoň jeden z nich jen tak pro sichr hodí zpátečku?