Seznamte se s novým domácím lékařem, to je MUDr. Šváb Domácí (Blatta orientalis) pod elektronovým mikroskopem

Seznamte se s novým domácím lékařem, to je MUDr. Šváb Domácí (Blatta orientalis) pod elektronovým mikroskopem Zdroj: Foto GEO 03/2011

Štítíte se havěti? Šváb je přitom půl doktora (a exodus neplánuje)

Havěť, které se štítíme, nám může pomoct zbavit se choroboplodných zárodků a infekcí.

 

Nebezpečí narůstá. Dosud všemocné zázračné zbraně lékařů přitom přestávají zabírat: Již desítky let se vyvíjejí multirezistentní patogeny schopné odolávat většině antibiotik. Zvláště nebezpečné jsou infekce multirezistentními kmeny bakterie Sataphylococcus aureus (MRSA). Jejich zrádnost spočívá také v tom, že tito původci mají na svědomí řadu infekcí i v tak střeženém prostředí, jakým jsou nemocniční jednotky intenzivní péče.

 

 

Jak je ale možné, že řady organismů na nižším vývojovém stupni, než je člověk, dokázaly po miliony let žít v těsném kontaktu s popsanými agresivními kmeny, aniž by samy onemocněly? Proč jsou z obliga třeba takoví švábi domácí? Zřejmě si byli schopni vyvinout dostatečně silné protilátky ke své sebeobraně, usoudili Naveed Khan a Simon Lee z Nottinghamské univerzity ve Velké Británii. Při studiu nervové soustavy švábů se těmto mikrobiologům podařilo odhalit některé velmi účinné proteiny s antibakteriálním účinkem. Po extrahování a vyčistění těchto látek je v laboratorní Petriho misce „pustili“ na Staphylococcus aureus – konfrontaci nepřežilo více než 90 procent těchto agresivních bakterií. Podobnou účinnost vědci zjistili při aplikaci na střevní bakterie Escherichia coli. Až budete příště proklínat švábi, uvědomte si prosím, že z jejich mozků budeme možná brzy vyrábět důležitá léčiva.

 

Geo obálkaGeo obálka|GeoVíce o přírodních zajímavostech, cestování a historii najdete v měsíčníku GEO. Vydává jej společnost Ringier Axel Springer CZ, a.s. Zvýhodněné roční předplatné za 990 Kč objednávejte zde. Ušetříte 198 Kč a jako poděkování obdržíte hodnotný dárek.