Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Podle nového výzkumu existují 4 typy introvertů. Patříte mezi ně?

Dělení lidí na introverty a extroverty je vcelku rozšířená teze, se kterou souhlasí i většina psychologů. Nový výzkum však rozlišuje 4 rozdílnými typy introvertů. Můžete být jedním z nich? Introvert je člověk, který čerpá energii ze svého vnitřního světa pocitů, myšlenek a prožitků. Bývá méně hovorný, má rád soukromí a neoblibuje společenskou konverzaci.

Nový výzkum provedl tým profesora psychologie Jonathana Cheeka na prestižní americké univerzitě Wellesley College (studovaly na ní i Hillary Clintonová a Čechoameričanka Madeleine Albrightová) na vzorku 500 lidí ve věku od 18 do 70 let. Informaci přinesl web businessinsider.com.

Jaké jsou tedy typy introvertů?

1) Společenský introvert

Není vlastně tak docela introvertem. Lidskou společnost vyhledává, vyhovují mu ale jen malé skupinky lidí. Mezi více lidmi neví, jak navázat smysluplný kontakt a ihned se stahuje do sebe.

2) Přemýšlivý introvert

Tento typ často plave ve svých myšlenkách, ve kterých provádí sebereflexi a hloubá. Navenek se jeví jako nekomunikativní a uzavřený. Ve skutečnosti je ale pouze více zaujat svými úvahami než lidmi kolem.

3) Úzkostlivý introvert

Rád tráví čas sám, protože mu je nepříjemná společnost jiných lidí. Má tendenci si v hlavě neustále přehrávat negativní vzpomínky z minulosti, kvůli kterým pak často cítí přemíru starostí a úzkosti.

4) Zdrženlivý introvert

Tento typ vždy dobře promýšlí odpověd na každou otázku a každé své rozhodnutí má pečlivě zdůvodněné a promyšlené.