Stalin

Stalin Zdroj: archiv

Komunistický diktátor Stalin má v Rusku nové muzeum

I přes protesty ruských ochránců lidských práv bylo ve vsi Choroševo u Rževu, ležícím asi 200 kilometrů západně od Moskvy, otevřeno nové muzeum komunistického diktátora Josifa Stalina. Ten podle zřizovatelů i přes své zločiny zanechal v dějinách země i cosi "čirého a životaschopného", a tak je podle nich záhodno "obnovit historickou spravedlnost".

Muzeum se nachází v dřevěném domě, kde Stalin strávil noc na 5. srpna 1943. Podle kritiků šlo ale o jedinou diktátorovu cestu do blízkosti fronty, navíc po celou dobu byl pečlivě chráněn.

Před domkem, kde expozice ukazuje údajnou Stalinovu pracovnu, se nalézá diktátorova busta. "Stalinova busta je památník hrdinné epoše naší země," řekl listu Izvestija Michail Mjagkov z Ruské vojensko-historické společnosti, která se o vznik muzea postarala. "Musíme přestat svalovat na Stalina všechny naše problémy," usoudil ministr kultury Vladimir Medinskij, který je předsedou uvedené společnosti.

Ne všichni Rusové s rehabilitací diktátora souhlasí. "Pokud jde o stalinské muzeum, mohu říci, že muzeí stalinských zločinů mohou být četné statisíce - jsou všude, kde jsou hroby obětí politických represí," prohlásil Michail Fedotov, který vede prezidentskou radu pro lidská práva. Nevládní organizace Memorial, známá odhalováním zločinů komunismu, označila zřízení jakéhokoliv tyranova památníku za rouhání.

V domku, který za sovětských dob sloužil jako knihovna, býval "Stalinův koutek", než byl zrušen v éře sovětského vůdce Nikity Chruščova, a na počátku 80. let zase obnoven.