Čaj

Čaj Zdroj: kresba 3ax

Britové tvrdí, že jsou milovníci čaje. Ale většina z nich ho neumí připravit

I když Britové pyšně tvrdí, že jsou odborníci na čaj, většina z nich neumí správně připravit černý čaj, protože ho nenechávají dost dlouho vylouhovat. Týká se to 80 procent šálků čaje, kterých se v zemi vypije denně zhruba 165 milionů, tvrdí dnes v místním tisku vědci z londýnské univerzita UCL.

Většina konzumentů louhuje čajové sáčky či lístky dvě minuty, zatímco k plnému rozvinutí příchutí je třeba až pět minut. "Čaj se skládá z 30 000 různých chemikálií. Je to velmi složitá věc a tyto molekuly potřebují čas, aby se projevily a vzájemně se ovlivňovaly," vysvětlil profesor Mark Miodownik.

V rozhovoru s deníkem The Telegraph připustil, že se jedná o subjektivní prožitek, ale je přesvědčen, že je škoda, že se lidé připravují o chutě příliš krátkým louhováním. "Mě frustruje, že si Britové myslí, že čaj dobře znají, ale většina lidí neví, co dělá," je přesvědčený tento vědec. Čaj přitom podle něj popíjí denně 75 procent Britů.

Neexistují univerzální pravidla pro přípravu čaje, ale The Telegraph se na základě jednotlivých doporučení pokusil najít optimální postup:

1. Na čajové sáčky či lístky se má lít čerstvě uvařená voda, která předtím dlouho nevře.

2. Ideální je použít předehřátou keramickou konvičku, ale keramické hrnky také vyhovují.

3. Mléko se lije do hrnku předem, jen když se do něj čaj nalévá z konvice. U přípravy čaje v hrnku se dává mléko až nakonec.

4. Louhování má podle osobních preferencí trvat dvě až pět minut.

5. Je dobré před pitím nechat čaj trochu odstát, protože jeho ideální teplota je 60 až 65 stupňů Celsia.