Mein Kampf

Mein Kampf Zdroj: Profimedia.cz

Němci poprvé od války vydají Hitlerův Mein Kampf, vyprší autorská práva

Na rozdíl od mnoha zemí světa není vydávání knihy Mein Kampf, kterou napsal Adolf Hitler, v Německu od konce druhé světové války nijak jednoduché. Není sice zákonem zakázaná, ale práva drží bavorské ministerstvo financí a to vydávání nepovoluje. Jenže tento rok po 70 letech autorská práva vyprší a dílo je takzvaně „volné“.

Němečtí vědci proto už léta připravují komentované vydání nacistické bible. Stane se tak příští rok. Informoval o tom web thelocal.de.

Mein Kampf vydá mnichovský Institut pro soudobé dějiny. Bude se jednat o komentované vydání, protože ministři spravedlnosti všech německých spolkových zemí už loni rozhodli, že vydávání nekomentovaného Mein Kampfu bude i nadále nelegální. Německé úřady už několikrát varovaly, že při pokusu vydat nekomentovanou knihu diktátora Hitlera nekompromisně zasáhnou. 

Německé dvousvazkové vydání bude mít až 2000 stránek. Z nich jen 780 bude tvořit vlastní Hitlerovo dílo, zbytek představuje kolem 5 tisíc připomínek mnoha badatelů. Podle vědců tak bude vlastně publikována antihitlerovská kniha.

Hitler Mein Kampf napsal v polovině 20. let minulého století během pobytu ve vězení. Nastínil v něm své výbojné i antisemitské plány, které pak bohužel i realizoval. V Česku publikoval v roce 2000 nekomentovaný překlad knihy vydavatel Michal Zítko. Nejprve dostal za jeho vydání podmínku, pak byl ale trestu zproštěn.