Největší hypermoderní skleník na světě má až 100 krát větší úrodu než běžná farma

Největší hypermoderní skleník na světě má až 100 krát větší úrodu než běžná farma Zdroj: weburbanist.com

Největší hypermoderní skleník na světě má až 100 krát větší úrodu než běžná farma

Jsou to ohromující statistiky: Japonský supermoderní skleník vyprodukuje za den 10 000 hlávek salátů. Pro srovnání - běžná farma má na stejném rozměru 100 krát menší produkci. Zdá se, že vědci nakoukli hodně daleko do budoucnosti potravinářské výroby. Informoval o tom odborný server weburbanist.com.

Navíc japonský skleník spotřebuje o 40 procent méně energie, vyprodukuje o 80 procent méně odpadu a spotřebuje až o 99 procent méně vody ve srovnání s obyčejným polem. Saláty ve skleníku pod umělým osvětlením rostou také 2,5 krát rychleji než saláty na farmě.

Zájem o úspěšnou technologii už projevily Hong Kong, Mongolsko, Rusko a Čína, kde do několika let mají vzniknout podobné indoor farmy.

Stavba tohoto skleníku přímo souvisela s havárií atomové elektrárny ve Fukušimě v roce 2011. Tehdy Japonsko přišlo o mnoho úrodné půdy a muselo dovážet jídlo z ostatních zemí, což bylo hodně drahé. Odborníci proto předělali nikým nevyužívanou budovu na originální skleník.

Šigeharu Šimamura, který je duchovním otcem a ředitelem skleníku, navíc upozornuje, že jsou zatím pořád ve vývoji. Stavba je totiž zatím pouze poloautomatizovaná.  “Plody musíme stále sbírat ručně. To ale brzy bude také minulostí a budou zde pracovat pouze roboti,“ říká Šimamura.

“V dohledné době chceme tyto skleníky postavit v zemích, kde je nedostatek úrodné půdy nebo vody. Výhodné jsou i pro velká města, kde chybí prostor pro pěstování zeleniny. Zatím ve skleníku pěstujeme většinou saláty, ale myslíme i na další druhy ovoce a zeleniny,” dodal Šimamura.

Co na podzim do skleníku? Vsaďte na saláty, ředkvičky a pekingské zelí  >>>