Sarah Brightman

Sarah Brightman Zdroj: Profimedia

Britská zpěvačka poletí jako turistka do vesmíru. Zaplatí za to miliardu

Britská zpěvačka Sarah Brightmanová, která před dvěma lety podepsala kontrakt jako vesmírná turistka, začne ve čtvrtek s výcvikem v Hvězdném městečku u Moskvy a v září poletí k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Oznámila to dnes agentura TASS.

Brightmanová má ve středu přicestovat do Hvězdného městečka a následující den zahájit předletovou přípravou. Na oběžné dráze má zpěvačka pobývat od 1. do 11. září. A to za předpokladu, že ji přibližně 40 hodin před startem schválí lékařská komise, jinak ji v posádce vystřídá náhradník. Tím je jeden japonský podnikatel. Pokud vše klapne, stane se britská zpěvačka, herečka a tanečnice osmou vesmírnou turistkou na ISS. Na oběžnou dráhu by měla letět ve společnosti ruského a dánského kosmonauta.

Cena letenky zůstává tajemstvím. Odhadovalo se ale, že let bude Brightmanovou stát nejméně tolik, kolik platí astronauti americké NASA, tedy víc než 50 milionů dolarů, což je při dnešním kurzu 1,2 miliardy korun. Ceny předchozích turistických letů se pohybovaly mezi 20 až 35 miliony dolarů.

Poslední turista vyletěl do vesmíru v roce 2009, byl jím kanadský miliardář a zakladatel světoznámého Slunečního cirkusu Guy Laliberté. Pak ISS obsadily profesionální posádky a pro turisty nebylo místo. V roce 2001 byl vůbec prvním vesmírným turistou americký milionář Dennis Tito.

Sarah Brightmanová je popová a operní zpěvačka. V minulosti byl jejím manželem slavný skladatel Andrew Lloyd Webber. V sedmdesátých letech nazpívala hit I Lost My Heart to a Starship Trooper.