Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Pivo jako nápoj mužů? Dávno zbořený mýtus, říká statistika

Sociologický ústav Akademie věd ČR dnes zveřejnil výsledky „pivního“ výzkumu. Přestože 9 z 10 mužů si pivo rádo dá, u žen je to nadpoloviční většina. Podle průzkumu také stoupá obliba tzv. pivních mixů, a to převážně u žen.

Šetření potvrdilo odlišný vztah mužů a žen k pivu a jeho pití. Zatímco muži mezi restauračními zařízením stále preferují hospody a pivnice, u žen se největší oblibě těší kavárny a cukrárny. Zatímco takřka osm z deseti mužů si zde nejčastěji objedná pivo, ženy si nápoje pečlivě vybírají. „Když si vezmeme skupinku pěti mužů v hospodě, čtyři z nich budou před sebou mít pivo. U žen je ten poměr obrácený,“ popsal největší rozdíly ve vztahu k pivu v závislosti na pohlaví Jiří Vinopal, který výzkum podobně jako v předchozích letech vedl. 

Podíl konzumentů piva v české populaci se u mužů oproti loňskému roku příliš nezměnil, když klesl o jeden procentní bod na rovných 90 procent. U žen poklesl o čtyři procentní body na 56 procent. Zatímco u mužů pije nejčastěji pivo skupina ve věku 45 až 59 let, mezi ženami je z tohoto pohledu nejaktivnější věková skupina mezi 30 a 44 lety.

„Ačkoli podle letošních výsledků podíl žen pijících pivo v loňském roce mírně poklesl, celkově tento trend nevybočuje z již 10 let probíhajícího výzkumu,“ poznamenal Vinopal. „Časová řada nám říká, že ten podíl žen pijících pivo dlouhodobě osciluje mezi 50 a 60 procenty,“ dodal. 

Oproti předchozím letům se mírně snížil podíl lidí, kteří si v případě, že si z nějakého důvodu nemohou dát pivo alkoholické, dají jeho nealkoholickou alternativu. U mužů meziročně tento podíl klesl z 52 na 44 procent, u žen z 25 na 20 procent. Devět z deseti respondentů bylo schopno z patra jmenovat oblíbenou značku svého piva, u žen tento podíl dosahuje 70 procent. Přes 80 procent mužů a bezmála 70 procent žen tvrdí, že při výběru piva je pro ně důležitá chuť.

Zajímavé podle Vinopala je, že celých 57 procent mužů a jen o šest procentních bodů méně žen se při výběru ohlíží na místo výroby. Stále však převládá podíl těch, kteří se při nákupu piva ohlížejí více na cenu než na jeho původ.

Mezi muži je přibližně čtvrtina těch, kteří nikdy neochutnali žádný pivní mix. Ten je stále oblíbenější zejména mezi ženami, neboť mnohdy potlačuje specifickou hořkost piva. Mezi ženami ve věku 18 let a více pivní mixy ochutnalo okolo 66 procent z nich. Ženy jsou zároveň v pravidelnosti pití pivních mixů před muži, pravidelně je pije takřka třetina z nich, zatímco mužů necelá čtvrtina. Navzdory rostoucí oblibě pivní mixy většina obyvatel republiky nepovažuje za pivo a převažuje přesvědčení, že se jedná o svébytný druh alkoholického nápoje.

Jedním ze zkoumaných faktů byl také vztah Čechů k obecně proklamované vysoké spotřebě piva v zemi, která je dle statistik navzdory poklesu v posledních letech se 150 litry na osobu ročně stále nejvyšší na světě. Podle průzkumu jsou na tento fakt hrdí spíše muži (38 procent), zatímco žen pouze 15 procent. Naopak 28 procent příslušnic něžného pohlaví by se tímto prvenstvím nejraději vůbec nechlubilo.

České pivovary loni uvařily 19,3 milionu hektolitrů piva, o 0,6 procenta více než o rok dříve. Zatímco domácí spotřeba meziročně klesla o 1,1 procenta, pivovarníci vyvezli meziročně o devět procent více zlatavého moku. Lidé nadále pili méně piva v restauracích, jejichž podíl na celkové spotřebě klesl na historické minimum, vyplývá již dříve ze svazem zveřejněných údajů.