Statusy na Facebooku lehce prozradí vaší osobnost, dokázal to velký výzkum

Statusy na Facebooku lehce prozradí vaší osobnost, dokázal to velký výzkum Zdroj: World Well-Being Project

Slova, která nejčastěji používají na Facebooku muži
Slova, která nejčastěji používají na Facebooku ženy
Slova, která nejčastějí použivají lidé ve věku 13-18 let
Slova, která nejčastějí použivají lidé ve věku 19-22 let
Slova, která nejčastějí použivají lidé ve věku 23-29 let
7
Fotogalerie

Statusy na Facebooku lehce prozradí vaší osobnost, dokázal to velký výzkum

Projekt nazvaný World Well-Being Project (zcela volně přeloženo „Jak se mají lidé na světě“) má za úkol změřit spokojenost lidí v různých zemích a různých komunitách. Ke zkoumání ale byly použity sociální sítě a tam se ukázalo, jaká slova nejčastěji používají různé skupiny společnosti. To také odhaluje osobnost lidí.

“Vlády mají zájem nejenom měřit ekonomický úspěch, ale chtějí také znát ostatní aspekty života,” říká Andrew Schwartz z Pensylvánské univerzity, jeden z autorů projektu. „Je ale těžké měřit spokojenost se životem ve velkém měřítku. Klasické dotazníky stojí hodně peněz. Proto je měříme přes sociální média,” dodal.

Experimentu se už zúčastnilo 75 000 lidí, kteří si stáhli aplikaci, která zkoumá, jaký jazyk používají ve svých statusech. Poté algoritmus vybral slova, jež nejvíce souvisí s pohlavím, věkem, nebo místem.  Na výsledná slova některých skupin se můžete podívat na fotografiích, kde jsou uvedena nejčastější slova, které například používají ženy, muži, neurotici či mladí a staří.

Zajímavé je také používání různých slov, která souvisí s věkem. Ve třinácti letech jsme spíše znuděni. V šedesáti už na něco pyšní. V pětadvaceti říkáme „jsem ožralý“, ale v pětapadesáti se v podstatě to samé jmenuje „jdeme na víno“.

“S výsledky naší studie jsme spokojeni. O lidské přirozenosti nyní vypovídají tvrdá a nikým neovlivněná data, řekl Schwartz.