Královna

Královna Zdroj: David Bailey

Šibalský záblesk v očích královny Alžběty II. je součástí kampaně, která láká turisty a obchodníky

Představte si, že portrét Václava Klause či Miloše Zemana by měl lákat do České republiky zahraniční turisty, podnikatele, studenty a zvýšit příliv investic. Nic takového se nikdy nestalo a nestane. Naopak Britové lákají naprosto neobvyklým způsobem cizince na osobu své královny Alžběty II.

Královna, která na velikonoční pondělí slaví 88. narozeniny, byla v sobotu představena na rozpustilé fotografii, která je součástí velké marketingové kampaně britské vlády, která běží už od roku 2011. Jejím cílem je do země přilákat ještě více zahraničních turistů, podnikatelů, studentů, investorů a v konečném důsledku má vést k vytvoření nových pracovních míst. Je to hodně neobvyklé, ale Alžběta II. s účastí na PR kampani své vlády souhlasila.

Její portrét, který má tomu pomoci, vyfotil v Buckinghamském paláci v březnu známý fotograf David Bailey (76). Ten portrétoval například i členy skupiny The Beatles, princeznu Dianu, modelky Naomi Campbell a Kate Moss, či Micka Jaggera z Rolling Stones.

„Vždy jsem byl velkým fanouškem královny. Má velmi laskavé oči s šibalským zábleskem. Mám rád silné ženy a ona je velmi silná žena,“ řekl k tomu Bailey.

Co by v podobném případě nabídlo Česko? Fotografie prezidenta Zemana, jak se potácí s virózou u korunovačních klenotů?