Kampaň proti pouličnímu obtěžování žen.

Kampaň proti pouličnímu obtěžování žen. Zdroj: stoptellingwomentosmile.com

Kampaň proti pouličnímu obtěžování žen.
Kampaň proti pouličnímu obtěžování žen.
Kampaň proti pouličnímu obtěžování žen.
Kampaň proti pouličnímu obtěžování žen.
Kampaň proti pouličnímu obtěžování žen.
8
Fotogalerie

Přestaňte říkat ženám o úsměv: Projekt, který bojuje proti pouličnímu obtěžování

Hvízdání a vykřikování oplzlých hlášek. To je výsada mužů, kteří myslí, že svým „ostrovtipem“ dostanou na lopatky každou ženu. Právě proti vlezlému chování některých alfa samců je zaměřena kampaň Tatyany Fazlalizadeh, jež rozmístila po Brooklynu a Philadelphii kresby žen s různými hesly.

Jdete po ulici a slyšíte komentáře o vaší „ luxusní prdelce“ nebo „výstavních prsíčkách“. Ještě horší je, když na vás upocení staříci ze čtvrté cenové začnou hvízdat, nebo vydávat ze svých alkoholem orosených úst další podivné citoslovce. Jen těžko se může člověk bránit proti takové nevyžádané pozornosti, aby se nemusel bát, že bude zaplaven sprchou vulgarismů nebo v horším případě schytá nějakou to facičku.

Brooklynská umělkyně Tatyana Fazlalizadeh tedy proti pouličnímu obtěžování začala zbrojit. Projekt s názvem „Neříkejte ženám o úsměv“ odstartovala v loňském roce. Nejprve oslovila několik známých a přátel, aby jí vyprávěli o svých zkušenostech s tímto druhem obtěžování. Každé z dam pak nakreslila portrét, na kterém vypadá sebevědomě, a pod obrázek vždy umístila větu, jež její příběh nejvíce charakterizuje.

Ve Philadelphii a Brooklynu tak můžete vidět kresby s nápisy jako „Moje oblečení není pozvánka.“, Ženy nejsou venku pro vaši zábavu.“, „Moje jméno není bejby, zlatíčko ani kráska.“ Nebo „Kritika mého těla není vítána.“. Tatyana Fazlalizadeh  chce tímto stylem šířit svou práci na veřejných místech například v Los Angeles, Miami nebo San Franciscu, kde se chce setkat s dalšími ženami, které jsou ochotné propůjčit ji svůj příběh i tvář. Umělkyně se také nebrání rozšíření celého projektu na muže, jenž na ulicích dostávají zabrat kvůli své orientaci.