Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Petr Horník / Právo / Profimedia.cz

Andrej Babiš a Otázky Václava Moravce: Mlčení jehňátek!

Dva velcí muži naší politiky — Velký Miloš Zeman a Ještě Větší Andrej Babiš — zvolili pro předvolební boj zajímavou taktiku. Spočívá v tom, že nebudou odpovídat novinářům na otázky a svou propagandu si zvládnou vlastnoručně rozdistribuovat jednosměrnými komunikačními kanály. V demokracii fakt slušný!

Především chci upozornit čtenáře i pana velkotovárníka, že chápu, že Monika dostala rýmičku, že ji lituju a chápu, že ta rýmička je prioritní. Ale to jen na úvod, taková oficiální a formální předehra. Nyní se pokusím ukázat, kam vede nová komunikační strategie Andreje Babiše, v čem je podobná oficiální komunikační strategii prezidenta a proč oba pánové svým přístupem ke komunikaci s veřejností ohrožují demokracii.

Demokratické vládnutí není jen to, že se papaláš nechá zvolit a následující volební období se chová jako orientální satrapa, který shůry shlíží na své poddané. Demokracie je především o trvalém dialogu mezi občany a jejich volenými zástupci, o zpětných vazbách, jež volič politikovi poskytuje. Ostatně i proto jsou jednání Parlamentu i nižších zastupitelstev přístupná veřejnosti. Aby veřejnost mohla vidět politiky v akci a politici aby viděli reakce svých voličů.

V neděli 25. června se Andreji Babišovi přihodil takový malý ojeb. Přislíbil svou účast v politické debatě v pořadu Otázky Václava Moravce na veřejnoprávní televizi. Pořadu (protože žijeme v době mediální), který de facto slouží k tomu, aby zástupce voličů — moderátor Moravec — kladl politikům otázky na téma, co právě veřejnost nejvíc zajímá. Přestože pořad — stejně jako Události a Události a komentáře — není oficiální institucí, v realitě tomu je tak, že politici se zpovídají veřejnosti právě v těchto pořadech.

Vše o parlamentních volbách 2017 na Reflex.cz >>>

Babiš tam slíbil přijít, a pak produkci pořadu po svém noblesním způsobu ojebal, neboť těsně před vysíláním vzkázal, že má nemoc v rodině. A nepřišel. Takže se všemi otázkami, jejichž okruhy dostal předem a které by mu byly vzhledem k jeho skandálům nepříjemné, jednoduše vyjebal. Dialog s Babišem se nekoná. Zato se celý týden — bez ohledu na to, zda má, či nemá Monika rýmičku — věnuje jednostranné komunikaci. Objíždí republiku a představuje svůj rozdávaný knižní blábol, jak se budeme mít za dvacet let pod jeho moudrým vedením dobře. Takovéto komunikaci se však neříká komunikace, ale propaganda.

Babiš se tak přiblížil svému politickému dvojčeti, Miloši Zemanovi. Ten také odmítl účastnit se předvolebních diskusí (kde by hrozily nepříjemné otázky), ale v klidu si jede svou propagandistickou masírku na TV Barrandov ve spolupráci se Zemanovi nezakrytě nakloněným moderátorem.

Oba tito politici odmítli dialog s občany, oba tito politici s občany nekomunikují a jediné, při čem je možné je zastihnout, je šíření jejich vlastní předvolební propagandy. Kolik českých voličů je tak tupých, že to těm mlčenlivým chlapíkům sežere a hodí jim ve volbách hlas?