Dámské genitálie, svině i ojebal. Který politik řekne jako první magické slůvko na č?

Nezaujatý pozorovatel naší politické scény si už dávno musel položit otázku, který politik překročí magickou hranici a jako první označí některého svého politického oponenta magickým slůvkem na č. Já bych si i vsadil, ale nepodařilo se mi najít sázkovou kancelář, která by na tohle nějaké sázky vypsala.

Žijeme ve velké době, kterou provázejí velká slova i velké činy politiků. Ve společnosti sice převládá postoj, že kdo může, ten krade, a občané se sice bojí, ale přesto neúnavně kradou. A jejich politici, v zastupitelské demokracii zastupující své voliče - občany, je v tomto bohulibém směřování ze všech sil následují.

Blížící se volby tento trend urychlují, zintenzivňují a zviditelňují, a naši politici se tuží. V reálné politice padá jedno zpozdilé maloměšťácké pravidlo slušného chování za druhým, a tak je zcela realistické se domnívat, že do voleb ono kouzelné slůvko opravdu v naší nejvyšší politice padne. Už je dobře nakročeno.

Asi největší zásluhy o tento vývoj má pan prezident Miloš Zeman. V málokteré zemi, kde se řekne kundasem, případně kundatam, je hned jasné, že se mluví o prezidentovi. Tuto výsadu má Česká republika jako jediná země na světě, není popsáno, že by se některému prezidentovi v libovolné rozvojové zemi říkalo slůvkem identickým s označením ženského genitálu. A právě pan prezident po svých kundách nyní posunul hranici možného ještě kousek dál. Pokud vím, není v Evropě dosud zaznamenáno, že by prezident nějaké evropské země říkal v televizi o svém premiérovi, že je svině. Miloš Zeman však překonal i tuto metu, a opět o kousek přiblížil naši zem opravdové lidové demokracii.

Dlužno přiznat, že pan premiér Sobotka nezůstal nic dlužen. Jeho replika, že se Zemanovi rozpadá osobnost, je sice zcela pravdivá - jde o proces, který je u starých alkoholiků jako Zeman zákonitý, mozek pijana pozná každý patolog pouhým okem na tři sta metrů. Na druhou stranu však třeba zvážit, zda takový výrok není buď vyzrazením státního tajemství, anebo přece jen trochu příkrou kritikou. I když na druhou stranu - za svini je rozpadající se osobnost vcelku adekvátní reakcí. Ale to jen na shrnutí situace, která nastala. Co nás čeká dál?

Zcela zákonitým dalším vývojem na naší vnitropolitické scéně bude to, že se politici začnou vzájemně označovat kouzelným slůvkem na písmeno č. A já nedočkavě čekám, kdy najdou odvahu, a především na to, kdo bude první. Já bych tipoval Zemana - ale i ostatní politici mají laťky nasazené pěkně vysoko, takže kompetentně uhodnout,  kdo to poslední tabu překročí, je velmi těžké. Proto vyzývám sázkové kanceláře: Vypište na ten okamžik nějakou sázku, lid tento vývoj zajímá a rád by si na to, kdo z našich politiků bude první č**ákem, i vsadil.