Jiří Drahoš. Jeho bitevní pole nejsou příznivci Zemana, ale voliči poražených kandidátů z prvního kola

Jiří Drahoš. Jeho bitevní pole nejsou příznivci Zemana, ale voliči poražených kandidátů z prvního kola Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Pavel Fischer, třetí z prvního kola, vlažně podpořil Jiřího Drahoše. Všichni jeho voliči ale Drahošem nadšeni nejsou
Michal Horáček. Čtvrtý v prvním kole naopak podpořil Jiřího Drahoše nejhlasitěji - nabídl mu i své billboardy. Jeho voliči ale stejně nadšeni nebudou
Marek Hilšer. Další jednoznačný podporovatel Jiřího Drahoše a patrně kandidát. který Drahošovi do druhého kola "doručí" největší část svých voličů
Mirek Topolánek. Jednoznačně vyzval své voliče, aby šli podpořit Drahoše. Jenže tahle výzva se asi nejvíc mine doporučením
Jiří Hynek. Kandidát realistů s podporou do druhého kola váhá
8
Fotogalerie

Drahoš má k vítězství daleko, voliče jiných kandidátů nedokázal zatím ničím přesvědčit

Přestože voličský potenciál Miloše Zemana by se už mohl zdát víceméně naplněný a Jiří Drahoš by mohl naopak bobtnat z výsledku jiných kandidátů, nic tomu po týdnu od prvního kola prezidentských voleb nenasvědčuje. Voliči Fischera, Hilšera či Topolánka s podporou Drahoše pořád váhají, nebo ji již odmítli. Může se to ještě změnit?

Všechny propočty, pohled na politickou scénu i na zdravotní stav Miloše Zemana ukazují, že prezident není tak silný, jako byl při volbě v roce 2013. Přestože tehdy příznivci Karla Schwarzenberga rozpoutali před druhým kolem volby cirkus, který byl vidět a slyšet na velkou vzdálenost, nestačilo to.

Něčeho podobného se od tábora Drahošových příznivců nedočkáme, protože se jedná o zcela jinak ustrojeného člověka. Člověka, s jehož volbou statisíce lidí pořád váhají, přestože radikálně odmítají Zemana.

Drahoš není tahoun

Vůbec nejde o to, že by voliči kandidátů z prvního kola měli k Drahošovi tak dramatické výhrady, jaké se vznášejí například nad Milošem Zemanem, jehož styl výkonu funkce je v mnoha ohledech pro polovinu národa zcela nesnesitelný.

Profesor Drahoš ale není žádným tahounem, který by jako masožravá rostlina lákal své oběti. Voliči jiných kandidátů pořád nevědí, co si o něm mají myslet, neoslovuje je, je jím prostě ukradený. Ani za 10 měsíců, co vede kampaň, některé antizemanovce nepřesvědčil. Prostě to nejde a nejde.

Voliči poražených z prvního kola

Pro voliče Mirka Topolánka je Jiří Drahoš nevýrazný, nemastný, neslaný. Mnozí z nich přemýšlejí o tom, že v druhém kole vůbec nepůjdou volit. To samé se dá pozorovat u příznivců Pavla Fischera. Ti mají k Drahošovi mentálně také hodně daleko. Lidé, kteří volili Fischera, to často udělali právě proto, že Drahoše od začátku nechtěli, nebyl to jejich kandidát pro žádnou volbu.

Voliči Michala Horáčka jsou zase více emotivní bytosti, u kterých není jasné, co se jim bude honit hlavou příští týden, až se ve volebních místnostech zase objeví urny. Ne, že by chtěli házet hlasy Zemanovi, ale někteří asi raději zůstanou někde u kávičky. Drahoš by mohl zlanařit podporovatele Marka Hilšera, ale to samozřejmě na vítězství stačit nebude.

Problémem pro Drahoše také je, že i když to nechce, lepí se na něj takzvaná pražská kavárna, jejíž vliv je ale mimo hlavní město malý, někdy až kontraproduktivní a volby nevyhrává (jak jsme v říjnu viděli i při vítězství trestně stíhaného Andreje Babiše).

Koho může a musí Drahoš přesvědčit

Navíc to, že se Jiří Drahoš mezi prvním a druhým kolem zaměřil také na volební Zemanovy bašty, považuji za taktickou chybu. Moc bodů to nepřinese. Bitevní pole je pro něj jinde.

Pokud chce profesor Drahoš vyhrát, musí hlavně přesvědčit své příznivce, aby přišli i ve druhém kole, a získat většinu propadlých hlasů Fischera, Hilšera, Horáčka a Topolánka. Jenže to se mu podle všeho zatím nepodařilo. A času už nezbývá mnoho.

Oslabený Zeman tak nemusí putovat na porážku, kde ho už rozbouřené sociální sítě často vidí. A těžko lze také předpokládat, že v televizních debatách bude Drahoš schopen trumfnout hnojometskou Zemanovu taktiku, která bude přetékat demagogií.

Ve fotogalerii najdete, jak poražení kandidáti z prvního kola podpořili finalisty prezidentských voleb.