Volební lístky

Volební lístky Zdroj: ČTK

Dvě krátké aktuální poznámky k prezidentským volbám aneb Co by nemělo zapadnout

První kolo prezidentské volby je za námi. V mezičase před druhým kolem je důležité připomenout si některé věci, které by ve víru událostí neměly být zapomenuty. Tady jsou.

Poznámka první

Všimli jste si, že prezidentská volba rozkližuje skálopevné vládní (doposud bez důvěry) hnutí ANO? Andrej Babiš podpořil, byť s podmínkami (včetně podmínky nerealizovatelné –propustit rádcovské duo Nejedlý a Mynář), pana Miloše Zemana.

Naopak místopředseda firmy, pardon hnutí, a relativně oblíbený brněnský primátor Petr Vokřál podpořil pana Jiřího Drahoše, stejně tak profesora podpořilo několik europoslanců za ANO, např. paní Dita Charanzová.

Pakliže by přímá prezidentská volba pomohla nahlodat jednolitost hnutí, byla by to pro opozici velmi příjemná, pozitivní externalita, se kterou asi nikdo dříve příliš nepočítal…

Poznámka druhá

Patrně jste zachytili, že např. kandidát Michal Horáček slíbil úspěšnějšímu Jiřímu Drahošovi mimo podpory verbální i pomoc materiální – kupř. billboardy. Co na to Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran? Podporu kandidátu Drahošovi od ostatních kandidátů nový „brněnský“ úřad nezapočítá do finančního limitu. A je vymalováno.

Předseda dohledového úřadu Outlý k věci mj. argumentoval: „Bylo by absurdní, abychom započítávali do limitu kandidáta i to, když se v jeho prospěch či neprospěch budou vyjadřovat ostatní kandidáti.“

Jistá logika se této argumentaci nedá upřít, nicméně současně platí, že pokud by Jiřího Drahoše takto podpořili všichni ostatní jemu naklonění neúspěšní kandidáti (Hilšer, Topolánek, Fischer, Kulhánek a již citovaný Horáček), tak by mohl v kampani použít až skoro astronomických 150 miliónů korun. Tedy pokud by poražení kandidáti na jeho kampaň přispěli do výše svých doposud nevyčerpaných plnění. Naopak M. Zeman by mohl využít nedočerpaný limit od P. Hanniga. Dodejme, že kandidát-zbrojař Hynek se zatím nevyjádřil, komu vysloví podporu. Patrně vyčkává na lepší palební pozici.

Jsme v Česku, tak i gymnazistu napadne, co si při takovém výkladu zákona ze strany Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran přihlásit do příštích voleb další spřízněné kandidáty, účastnící se voleb třeba i symbolicky, a tak si navyšovat zákonný finanční limit pro volby? Najít pár senátorů či poslanců podporujících takového formálního kandidáta, čímž se mu umožní účast na volebním klání, určitě nebude větší problém, žijeme přece v Česku.

Uvidíme, zda bude taková interpretace ze strany dohledového úřadu udržitelná i v budoucnu. Mám o tom, gentlemansky řečeno, nemalou pochybnost.

Autor je právník a publicista