Video placeholde

Dnes je poslední den na vyzvednutí voličských průkazů. Proč nemůžeme volit jen s občankou?

Politologovi a komentátorovi Reflexu jsme položili otázku: Proč si člověk nemůže vzít občanku a prezidenta volit kdekoli v Česku, když se prezident volí v 1 celostátním volebním obvodu? Odpověď najdete ve videu.

Volit jinde, než v místě trvalého bydliště, lze pouze s voličským průkazem. Ten si můžete vyzvednout na úřadě (v místě trvalého bydliště) právě do středy 10. ledna do 16:00,a poté můžete volit kdekoli. V prezidentských volbách je ale jen jeden volební obvod, tak proč nelze volit pouze s občanským průkazem?

"Kdyby to fungovalo, jak navrhujete, mohlo by to vést k situaci, kdy by určitý volič mohl systém zneužít a hlasovat víckrát v různých volebních místnostech. Šlo by to samozřejmě vyřešit elektronickým registrem voličů, do něhož by každá okrsková volební komise mohla vstupovat online a zaznamenat, že jste odvolil, ale takový registr u nás zatím bohužel nemáme. Takže musíme používat voličské průkazy, o které si musíme dopředu požádat. Ten pak volič vždy odevzdá volební komisi tam, kde chce volit. Volič, který o něj požádá, obdrží jen jeden, takže může volit jen jednou," říká Petr Sokol.

Chystáte se volit mimo své trvalé bydliště? A máte už voličský průkaz? Napište nám do komentářů!

ds