Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Vědecky potvrzeno: Delfíní matky zpívají svým nenarozeným mláďatům

O mimořádné inteligenci delfínů dnes už nikdo nepochybuje, ale i navzdory obrovskému zájmu široké veřejnosti o tyto mořské savce nám zůstává mnoho tajemství jejich života skryto. Zachraňují opravdu topící se lidi? Ukazují lodím cestu skrze rozbouřené vody? A jak mezi sebou vlastně komunikují? Minimálně o té poslední otázce toho víme zase o trochu více.

Nový výzkum provedený odborníky z Univerzity Jižní Mississippi potvrzuje, že matky komunikují se svými potomky i v době, kdy jsou mláďata ještě v děloze. Již dříve vědci tvrdili, že delfíni se vzájemně rozpoznávají pomocí „unikátního písknutí“, podobně jako se lidé rozpoznávají pomocí jmen. Až nyní se ale podařilo prokázat, jak takové „delfíní jméno“ vlastně vzniká.

Odborníci se zaměřili na akvárium v kalifornském Valleju, kde spolu v dané době žila skupina delfínů včetně devítileté samice, která byla těhotná. Dva měsíce před termínem porodu začali zaznamenávat veškeré zvuky v akváriu a dva měsíce po porodu opět skončili. Poté analyzovali získaná data a zjistili, že nastávající matka začala vydávat kompletně nové „unikátní písknutí“ pomocí, jež komunikovala se svým mládětem. Ostatní delfíni se pak během „zpěvu“ matky vždy ztišili. Čím více se blížil porod, tím více nové „unikátní písknutí“ matka vydávala. Po porodu ho už pak používala méně a méně. Mira, jak bylo mládě pojmenováno, již tak v té době zřejmě věděla, které písknutí je právě to její.

„U dětí je vypozorováno, že si v posledním trimestru oblíbí matčin hlas. Nevíme, jestli se něco podobného děje i zde, ale mohlo by to být velmi podobné,“ uvedla Audra Amesová z Univerzity Jižní Mississippi pro Live Science.

Poté, co matka přestala Miru učit její „jméno“, začali ostatní delfíni opět komunikovat v daleko větší míře. Vědci se proto domnívají, že jejich ztišení přišlo vědomě právě proto, aby mládě nemátli jinými zvuky.