Podle vědců existují geny odpovědné za homosexuální orientaci

Podle vědců existují geny odpovědné za homosexuální orientaci Zdroj: Jan Regal

Podle vědců existují geny odpovědné za homosexuální orientaci

Kontroverzní tvrzení, že za homosexualitu jsou odpovědné geny, se poprvé objevilo v 90. letech. Vyvolalo velký rozruch. O dvacet let později nový výzkum došel ke stejným závěrům a pojmenoval další z genů, který o homosexualitě rozhoduje. Informoval o to americký list The Washington Post. 

Zkoumat genetické varianty u homosexuálních mužů není snadné, protože mnoho z nich tento výzkum odmítá. Navíc studie o jednovaječných dvojčatech jasně říkají, že i přes sdílené geny se každé dítě může vyvinout jinak. Hormony, pořadí při porodu a také prostředí hrají svoji roli.

V roce 1993 americký genetik Dean Hamer našel rodiny, v kterých muži pocházející z matčiny strany, byli gayové. Z toho vyvodil, že za homosexualitu pravděpodobně odpovídá gen na chromozomu X. Jeho výzkum ukázal, že bratři – gayové – geneticky sdíleli malou oblast na chromozomu X. Touto logikou došel k závěru, že v této oblasti se nacházel gen, který dával mužům sklony k homosexualitě.

Hamerův výzkum byl podle jiných vědců velice kontroverzní. Mnoho lidí k němu mělo odpor – nemohli přijmout, že za homosexuální orientaci jsou odpovědné geny a tím pádem o ní jedinec racionálně nerozhoduje.

Reakce gayů byla přesto rozdílná: Mnoho z nich studii podpořilo s tím, že „gayem se člověk rodí“. Mnoho z nich se ale obávalo, že homosexualita bude zkoumána na základě genů a dojde k další diskriminaci.

Další výzkumy pak ukázaly, že lidé, kteří v sobě nosí homosexuální geny – především ženy - mají až o 30 procent větší šanci se rozmnožit, než ty, které v sobě homosexuální geny nemají.

Existence genů, které ovlivňují, jestli jedinec je nebo není homosexuál, je dneska podle některých vědců nesporná. Pravděpodobně se ale jedná o celé skupiny genů a přibývají další faktory, jako je prostředí nebo průběh těhotenství.