Top téma: Chlípný Otec vlasti a spol.

Top téma: Chlípný Otec vlasti a spol.

Top téma: Chlípný Otec vlasti a spol.

Skandál! – Aféry královských vdov / Bylo to prostě silnější – „Nechtěla jsem ho podvádět“ / Chlípný Otec vlasti – Milenky Karla IV. / Nemravná Messalina a ctnostná Filipina / Když chytí stará stodola… – Zatracená čtyřicítka

Jaké jsou „ty naše milenky český“? Podívejte se s námi na nevěru jejich pohledem. Pokračování miniseriálu příběhů současných milenek, ale také výletů do historie.
Předchozí část najdete ZDE.
SKANDÁL!
Přemysl Otakar II. nakonec pustil k vodě milenku i manželku a oženil se podruhé. Krásná uherská princezna Kunhuta (asi 1246–1285) se po králově smrti „proslavila“ v té době neuvěřitelným milostným románem. Údělem královské vdovy měl být ukázkově mravný život, Kunhuta namísto toho „sluhovi svému ve věci tak hanebné povolila“. Brzy se i bez bulváru rozneslo, že Záviš z Falkenštejna (asi 1250–1290) „u králové na freji býše“. První česká milostná aféra byla na světě.


Na dobové názory na mravy urozených žen nedbala ani Eliška Rejčka (1286–1335), v devatenácti letech už dvojnásobná královská vdova. Stala se milenkou tehdy nejvýznamnějšího českého šlechtice Jindřicha z Lipé (po 1270–1329), po čase se oba raději stáhli z veřejného života a Eliška se dala na zbožné skutky. Snad ji trápilo špatné svědomí a chtěla odčinit své „nepřijatelné“ chování.

BYLO TO PROSTĚ SILNĚJŠÍ
Výčitky dobře zná i novinářka Lída. Svého muže přece vůbec nechtěla podvádět. Když se tak nakonec přeci jen stalo, trpěla pocitem, že se dopouští něčeho nedobrého; něčeho, co se nemá. Ale bylo to prostě silnější. „Vím, že člověk, když ho něco takového potká, má dvě možnosti: buď se tomu vztahu poddá, nebo ho odmítne. Já se nevymlouvám: ano, šla jsem zcela jasně do první varianty. Vlastně – nešla, já jsem se do toho zhroutila!“

Když se bezhlavě zamilovala do ženatého Jirky, bylo oběma ke čtyřiceti, měli děti. Vůbec nepřemýšlela o tom, zda jí situace vyhovuje, jen ji intenzivně žila. Neuvažovala ani o legalizaci vztahu, podobně jako její milenec. Nechtěli oběti jen kvůli tomu, aby oni dva byli spokojení. Stejně by nebyli.
„Všechno, co jsem prožívala, pro mě bylo neobvyklé a nečekané. Úžasné bylo, že mě takový člověk potkal a dokázal mi zvednout sebevědomí; dokázal říci nahlas, že je naším vztahem taky zaskočen, ačkoliv prošel po dobu svého manželství již mnoha milostnými vztahy, přesto takový, jako ten náš, ještě nikdy nezažil.“
Zažil, nezažil, Jirka Lídu nakonec opustil kvůli jiné ženě. Ona dnes tvrdí, že to vůbec není důležité: „Toho krásného jsme spolu za ty dva roky prožili tolik, až mám pocit, že mi to vystačí do konce mého života.“

CHLÍPNÝ OTEC VLASTI
Slabost pro něžné pohlaví mají nejen dnešní Jirkové a spol., po celý život provázela také kladného hrdinu našich dějin Karla IV. (1316–1378), jenž nejen „mlád jsa chlípný byl … manželky mnohé poskvrnil“. Otec vlasti navzdory stále většímu věkovému rozdílu mezi ním a jeho ženami vytrvale vyhledával milostná dobrodružství. Jeho milenky zůstávají v anonymitě, mezi nimi neznámá šlechtična, se kterou podle odborníků zplodil nelegitimního potomka. Kostřička neznámého dítěte byla nalezena mezi předčasně zemřelými dětmi císaře v královské hrobce na Pražském hradě.

Podezření z nevěry se nevyhnula ani Žofie (1376–1425), manželka Karlova legitimního syna Václava IV. (1361–1419). Královna byla nejenom mladá a krásná, ale také temperamentní, s chutí si užívala rušného dvorského života. Podle legendy byla kombinace královnina temperamentu a panovníkovy žárlivosti dokonce jednou z příčin smrti Jana Nepomuckého. Král po něm vyžadoval, aby porušil zpovědní tajemství a prozradil mu „s kým královna přebývá“. Neúspěšně.
Ovšem i ve Václavově životě měla sehrát důležitou roli žena, která rozhodně nebyla jeho manželkou. Mladá lazebnice Zuzana králi pomohla uprchnout ze zajetí a pak se, chtě a možná nechtě, stala jeho milenkou. Za svoji poslušnost byla jmenována správkyní nově postavené lázně.

NEMRAVNÁ MESSALINA A CTNOSTNÁ FILIPINA
Nejvyhlášenější nemravou mezi českými královnami byla pihovatá krasavice Barbora Celská (1390/95–1451), manželka Zikmunda Lucemburského (1368–1437). Pro její prostopášnost se jí přezdívalo německá Messalina. Se Zikmundem byli pokládáni za nejkrásnější dvojici své doby. Oba vynikali také podobnou tělesnou náruživostí; nejen Zikmund měl řadu milenek, ale jeho „příkladu“ brzy následovala i mladá královna. Její manžel ji dokonce podporoval, ne–li naváděl. „Cizoložník promíjel cizoložnici“, dočteme se…
Po smrti manžela se Barbora stáhla do ústraní a v klidu se oddávala neřestem, které ji ani s věkem neopouštěly. Přestože už překročila padesátku, stravovala její nitro „nevyčerpatelná žádostivost“, život prý trávila jako sultánka v harému, obklopena svými milostníky. Neměla žádné zábrany, pohrdala náboženstvím předepisovanou zdrženlivostí i pohoršením okolí.


K postavení věčné milenky byla naopak nechtěně, navzdory manželskému slibu, osudem odsouzena krásná, vzdělaná Filipina Welserová (1527–1580). Přestože pocházela z mimořádně bohatého rodu, přestože se do ní zamiloval arcivévoda Ferdinand (1529–1595), a v roce 1557 s ní uzavřel tajný sňatek, otec ženicha, císař Ferdinand I. vzal Filipinu na milost až po čase a pouze pod podmínkou, že pro nerovný původ manželů musí svazek zůstat navždy utajen. A tak Filipina oficiálně neexistovala.
Když porodila dítě, byl novorozenec nepozorovaně vynesen před zámeckou bránu a pak „objeven“ služebnictvem. Tajná manželka se „nalezence“ ujala a přijala ho za vlastního. Legalizace sňatku papežem se Filipina dočkala až čtyři roky před svou smrtí. Třiadvacet let musela „nerovná“ dvojice hrát nedůstojnou komedii, aby učinila zadost dobovým společenským konvencím.


KDYŽ CHYTÍ STARÁ STODOLA…
…těžko ji uhasíš, praví poněkud drsně přísloví. Poživačná „Messalina“ Barbora by si s tímhle pořekadlem asi hlavu nelámala, výtvarnici Karolínu přirovnání sice zarazilo, ale nakonec se smíchem uznává, že sedí. „Asi rozhodující je fakt, kdy se ti přihodí být milenkou,“ říká stále zatraceně atraktivní vdaná žena, matka dospívající dcery. Se svým mužem prožila poměrně spokojeně řadu let. Jenže před čtyřicítkou pocítila, že má ještě energii, kterou už prostě není schopna vložit tam, kam doposud. Sama tenhle věk považuje za jedno z nejcitlivějších období života ženy, navíc po letech manželství.
Karolína potkala muže, jenž v ní ten příslovečný plamen zažehl; a že jiskry lítaly pořádně vysoko. Zamilovala se do Roberta, svého bývalého šéfa, rozvedeného manažera velké mezinárodní firmy. S odstupem času ho jako rozumnou volbu nevidí, jenže rozum u podobných rozhodnutí nebývá: „Asi nejobtížnější je být milenkou někoho, koho vidíš minimálně, kdo žije jinak normálním životem, ale je zdeprimován svou rodinou a prací a potřebuje pomoct, podpořit a vybrečet se.“

To byl přesně Robertův případ. Objevil se občas, vypovídal se a letěl zas na druhý konec světa. A Karolína šílela, byla jak smyslů zbavená. Zamotávala se do svých citů čím dál víc. „Z takového vztahu v konečném důsledku nemáš vůbec nic. Vyčerpává tě to a nakonec se staneš dotěrnou mouchou, která prosí, aby se jí dotyčný ozval.“
Karolína zapomínala na své blízké, myslela jen na „NĚJ“. Dostávala se do ponižujícího stavu prosebnice a Robert byl v tomhle vztahu vítěz. Měl děti, útěchu, svou práci… Karolína pak „vytrápena, s dalšími šedinami a vráskami“ po roce sama došla k rozhodnutí, že musí úplně přestat komunikovat, jestli nechce skončit ve cvokárně.
Najednou si všimla, že domácnost za tu dobu značně utrpěla, že její muž je smutný a má ji rád a dcera se jí odcizuje. Ztratila rok života, darovala ho muži, který o ni vlastně zase tak moc nestál. Nebo možná i stál, ale podle svých pravidel.


Příště:
MRAVNOST NADE VŠE – za časů Marie Terezie
ŽENATÝ? JEHO PROBLÉM… – nalili si čistého vína
DOKONALÉ MANŽELSTVÍ – podle Petra Leopolda
Napište nám své názory a příběhy.
Zdroje pro historické pasáže:
Jaroslav Čechura, Milan Hlavačka, Eduard Maur: ŽENY A MILENKY ČESKÝCH KRÁLŮ
Reinhold Doerrzapf: LÁSKY SLAVNÝCH MUŽŮ
Patrick Girard: VLÁDNOU NÁM DONCHUÁNI
Jana Moravcová, Bohumil Neumann: LÁSKY, SVATBY A ZÁLETY SLAVNÝCH



K tématu:

Češi, sex a nevěra (foto profimedia.cz)
Pavel Kovář: ČEŠI, SEX A NEVĚRA (Reflex online, 30. 4. 2009)
Závěr, že minulý režim přál promiskuitě, může kdekdo považovat za příliš zjednodušující a provokativní. Ale kdyby po letech promluvily stěny chat, chalup, ale i dílen, šaten, kanceláří či podnikových rekreačních chat ROH, možná bychom se divili...

Odsuzujete nevěru? (foto Profimedia.cz)
Anketa: ODSUZUJETE NEVĚRU? (Reflex online, 30. 4. 2009)
... mimomanželské sexuální styky považuje více než třetina žen (39 %) a pětina mužů za morálně nepřípustné. Většina mužů i žen se k nim však staví tolerantně. Jak jste na tom s tolerancí nevěry – sexu či vztahu mimo manželství nebo stálé partnerství – vy, naši čtenáři?
Lenka Krbcová: TY NAŠE MILENKY ČESKÝ (Reflex online, 30. 4. 2009)
Proč mají ženy milence? A jaké to je – být milenkou? Počítám, že odpovědí bude asi tolik, co milenek. Je to každá druhá, pátá, desátá žena? Je to sexy sousedka od vedle, protivná prodavačka z pekařství, uťápnutá úřednice na poště, něčí žena? Vaše žena?
Lenka Krbcová: MRAVNOST NADE VŠE
(Reflex online, 4. 5. 2009)
„Umři, ženo, umři!“ přeje si zoufale jedna zamilovaná. Div že nebodá špendlíky do panenky voodoo...
Průzkum sexuálního chování v ČR – O ČEM MUŽI (A ŽENY) LŽOU? (Reflex online, 5. 5. 2009)
Muži mají tendenci nadhodnocovat počet partnerek a ženy mají tendenci podhodnocovat počet sexuálních partnerů. Muži prý lžou i v tom, jak dlouho při sexu vydrží...