Zunův comeback

Zunův comeback

Zunův comeback

Pavel Zuna je od 1. září novým šéfredaktorem zpravodajství na Primě. Ještě nějakou dobu sice bude každou neděli večer otevírat kufříky v soutěži Ber nebo neber, ale ještě než tento pořad sestřelí nová reality show Novy Vem si mě!, začne Zuna pracovat na strategické proměně primáckého zpravodajství. Ne že by se to nečekalo.


O střídání na šéfredaktorském postu v Primě se spekuluje od chvíle, kdy Pavel Zuna oznámil, že se dohodl s výrobcem soutěže Ber nebo neber, digitální televizí Barrandov, na moderování tohoto stěžejního pořadu Primy. Jakmile se pak generální ředitel TV Barrandov Petr Chajda, mimochodem Zunův spolužák z Vysoké školy ekonomické v Praze, stal výkonným ředitelem Primy, byl kariérní postup Zuny na Primě opravdu jen otázkou času.
Jenže Zuna není obyčejným šéfredaktorem. Oproti Jiřímu Závozdovi, který do Primy nastoupil před sedmi lety z pozice hlavního editora MF Dnes a neměl žádné zkušenosti s televizním zpravodajstvím ani ambice vystupovat na obrazovce, Zuna je televizní tvář. Jenom těžko si lze představit, že by se zavřel do kanceláře nebo nervózně pobíhal po newsroomu. To se spíš brzy objeví mezi moderátorskými dvojicemi 1. zpráv.
Bude to zajímavé dilema. Dnešní moderátory hlavních zpráv na Primě vybíral Zunův úhlavní nepřítel z Novy, někdejší šéf zpravodajství z Měšťanské besedy Jan Vávra. Zuna ho vystřídal ve funkci, když se Vladimír Železný rozhodl převézt Američany ze CME a postavit „novou Novu“ na Barrandově. Vávra dnes vede pražskou pobočku produkční společnosti Strix, kterou vlastní poloviční majitel Primy, švédská společnost MTG, a vyrábí pro Primu velmi nevýhodný a předražený pořad Krimi live.
Do týmu Krimi live nastoupili někdejší reportéři Novy z Vávrovy éry, kteří se se Zunou také dvakrát nemusí. Ostatně, nemusel je ani dosavadní šéfredaktor zpravodajství na Primě Jiří Závozda. No a do téhle situace si Petr Chajda přivádí jako nového šéfredaktora zpravodajství Pavla Zunu. Je to ukázkový střet Švédy jmenovaných manažerů a českých zástupců ve vedení Primy. Vávra je člověk Švédů, Zuna zase Chajdův spolužák. A teď se to někde uvnitř Primy střetne.
Jenže Zunova pozice je trošku jiná než Vávrova. Zatímco Vávra vede jednu produkční společnost, od které Prima nakupuje hotový pořad (byť tu společnost vlastní spolumajitel Primy), Zuna je interním zaměstnancem a členem vedení Primy. A to je přeci jenom víc. Dá se říct, že to je jedna nula pro Chajdu v pomyslném souboji s generálním ředitelem Primy Aleksandrasem Cesnaviciusem, Litevcem dosazeným švédskou MTG.
S Jiřím Závozdou definitivně končí jedna éra televize Prima. I když v televizi zůstává jako šéfredaktor nově vzniklé redakce publicistiky, byl vlastně posledním vrcholným manažerem ve vedení Primy, který vydržel ve stejné funkci i dva roky po vstupu švédské MTG. Všichni ostatní buď odešli, byli odejiti nebo přesunuti na méně významné pozice. Závozda zažil celou éru ředitelování Martina Dvořáka, dnes šéfa pražského dopravního podniku a byl nejdéle sloužícím šéfredaktorem zpravodajství na všech českých televizích.
A ač nikdy nenatočil žádnou vlastní reportáž, podařilo se mu ze zpráv na Primě vytvořit důstojnou alternativu veřejnoprávní ČT i bulvární Nově. Na Pavlu Zunovi teď záleží, jak se primácké zprávy posunou dál: zda budou pořád nesmyslně trvat na svém „prvenství“, které už dávno neplatí, nebo se pokusí vtěsnat do lepšího vysílacího času a poněkud pozmění koncept i vizuál. Obojí by nebylo na škodu.