gaza

gaza Zdroj: Profimedia.cz

Užiteční idioti vypluli do Gazy

Před rokem 31. května se z Turecka vypravil do Gazy takzvaný „humanitární konvoj“ šesti lodí. Gaza je od doby, kdy se tam vlády ujala teroristická organizace Hamas, Izraelem blokována. Ačkoliv Izraelci vydali několik varování, pokusily se lodě porušit bezpečnostní kordon. Během potyčky obsadilo loď Mavi Marmara izraelské komando a při potyčce přišlo o život 9 takzvaných aktivistů, kteří předtím zaútočili na vojáky železnými tyčemi. Podle původních údajů zemřelo i 7 izraelských vojáků. Později se ukázalo, že jde nejspíš o zraněné. Následovala vlna obviňování Izraele.

 

Po roce se může situace opakovat. V tyto dny do Gazy vyplouvá další konvoj a větší. Říká se mu "Flotila svobody II", což má být asi patnáct až dvacet nákladních a turistických lodí se stovkami pasažérů. Desítky organizací – například ve Francii – na akci vybraly peníze. Jenomže je to jako vždycky. Lodě údajně vezou stavební materiál, mobilní generátory, zdravotnické vybavení a výukové materiály. Pokud jde o stavební materiál, vědí Izraelci o využití všelijakých trubek v Gaze své. Také ten výukový materiál by stál jistě za zmínku. Učebnice v palestinských školách slouží zatím teroristické propagandě proti Izraeli. Ale budiž, ať si v Gaze čtou, co chtějí. Izrael se nabídl, že je možné přeložení nákladu v izraelském Ašdodu a jeho doručení pod patronací OSN do Gazy. Aktivisté to odmítají. Proč? Protože cílem přece není, aby Palestinci dostali nějakou humanitární pomoc, ale aby došlo ke konfliktu, bití, střílení. Už se všichni těší, jak to bude dobře vypadat v mediích. Ono je vizuálně vždycky skvělé, když voják nebo policista zasahuje proti někomu, kdo má na sobě jen tričko. Fakta sem, fakta tam, obraz bude působit sám o sobě. Proto sebou také konvoj bere novináře, intelektuály a jednu americkou stařenku, aby jako užiteční idioti podpořili teroristický režim v Gaze, ve kterém by sami pochopitelně nechtěli žít ani vteřinu.

 

 

Když Hamas úmyslně zavraždí děti v izraelském školním autobuse, žádné demonstrace zjemnělých intelektuálů se nekonají. Za propuštění izraelského vojáka Gilada Šalita, který byl skoro přesně před pěti lety unesen palestinskými teroristy do Gazy, žádná americká stařenka bojovat nebude. Co na tom, že ani Červený kříž se s ním nesmí setkat, aby aspoň zjistil, zda je muž ještě naživu.

 

Západní politici pokračují většinou v duchu mnichovanství. Vysoká komisařka pro lidská práva OSN Pillayová řekla: „Jsem šokovaná zprávou, že humanitární pomoc se setkala s násilím.“ To je hezké. Čím tak ještě byla poslední dobou šokována? Ostřelováním Izraele raketami z Gazy? To už nikoho nešokuje, když je to pořád. Baronka Ashtonová požádala izraelské orgány o „úplné vyšetření úmrtí na palubě“. Britský premiér David Cameron zásah proti lodím s propalestinskými aktivisty označil za „naprosto nepřijatelný“. A tak bychom mohli pokračovat.

 

Kdyby se k britským ostrovům blížila nějaká flotila z cizí země a chtěla si tam vyložit bez kontroly nějaký náklad, co by asi udělala britská vláda? Kdyby z území sousedícího s Británíí někdo pořád střílel rakety na britské území, co by říkal David Cameron?

 

 

V případě všech těchto „flotil“ nejde o pomoc Palestincům. To by šla poslat po souši, jak to Izrael nabídl. Jde o využití Palestinců k tomu, aby si někdo, jak se obrazně říká „honil triko“. Je ostatně veřejné tajemství, že sami Palestinci žádný samostatný stát nechtějí a že i Arabové z okolních zemí arabskými Palestinci ve skutečnosti opovrhují. Cílem přece není blaho Palestinců, ale zničení Izraele.