os

os Zdroj: arch

Co je to vlastně ten Ostravak?

Na četné dotazy svých známých, kteří mi volají a píšou a ptají se, „co to vlastně je, to hnutí Ostravak“, jež výrazně uspělo ve volbách do „velké“ ostravské radnice a v obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, uvádím:

 

Hnutí vzniklo před několika měsíci a do velké míry připomíná nedávný příběh Věcí veřejných. Vít Bárta svého času vlastnil bezpečnostní agenturu, našel si mediálně atraktivní tváře, nastartoval barnumskou volební kampaň proti tradičním (a zkorumpovaným) stranám a dnes prostřednictvím nastrčeného Radka Johna řídí ministerstvo vnitra. Tedy propojení soukromého byznysu a veřejného prostoru tak křiklavé, že kdyby se odehrávalo v řadách občanských nebo sociálních demokratů, začala by naše slavná občanská společnost držet hladovku.

 

Hlasujte pro Reflex.cz ve finále Křišťálové Lupy 2010. Děkujeme.

 

Příběh Ostravaka je podobný. U jeho zrodu stál významný ostravský developer a podnikatel v realitách Lukáš Semerák (figuruje ve třinácti převážně realitních firmách, z nichž mnohé mají sídlo na Kypru – to aby nemusel platit ve svém rodném městě daně více, než je nutné), který nejprve nasypal peníze do razantní protestní kampaně – především billboardů a výpravného časopisu, „tepajícího nešvary“ skoro stejně razantně, jako kdysi Radek John coby hlasatel nováckého Na vlastní oči. Neokoukané tváře, upravené ženy, podnikatelé, lékaři, nebo slavný horolezec přesvědčovali Ostraváky, že právě oni jsou těmi pravými, kteří změní korupční poměry ve vedení Ostravy a vyčistí doslova i obrazně znečištěný ostravský vzduch.

 

Ne, že by zvláště na ostravském magistrátu, který v posledních čtyřech letech ovládá velká koalice sociálních a občanských demokratů, nebylo co kritizovat a měnit – stručně řečeno totiž trpí veškerými neduhy, které taková politická pravolevá mesaliance přináší. Semerák šikovně využil protestní společenské atmosféry a volič jeho návnadu spolkl i s navijákem. O hlasy usilovalo hnutí směsicí razantního populismu a skoro až sympatické naivity. Jedna z kandidátek například na dotaz, co ji vede ke kandidatuře, odpověděla doslova toto: „Silným hnacím motorem mi jsou výsledky voleb do poslanecké sněmovny, ze kterých jsem vycítila, že i ostatní cítí totéž, a proto je třeba vyvíjet aktivity, které povedou ke změnám prospěšným pro občany města.“ No nevolte ji...

 

osos|arch

 

Že by ovšem mohla pořádek na radnice přinést strana člověka, který je aktivním hráčem na trhu s pozemky a byty, je samozřejmě naivní. Za pár měsíců přijde vystřízlivění – stačí, když se od velkohubých prohlášení přejde k činům. To dobře známe – podívejte se dnes na bojovníka proti korupci Radka Johna.

 

Na ostravském magistrátu se hnutí Ostravak pravděpodobně ocitne v opozici – skončilo třetí a pokračování velké koalice nemůže zabránit. Ovšem v obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, tedy místě, kde se dá ještě hodně stavět i bourat (ne náhodou v méně atraktivních městských obvodech Ostravak nekandidoval), volby vyhrál a může se dostat do vedení radnice.

 

Až pak Ostraváci pochopí, co je to vlastně ten Ostravak.

 

Komentáře k volbám najdete ve volebním speciálu na Reflex.cz.