Ostravský meeting ČSSD

Ostravský meeting ČSSD Zdroj: Čtenář, který si nepřeje být jmenován

Socani zase lžou ...

Sociální demokrati tvrdí, že vystoupení mladých proti jejich mítinkům organizuje ODS. Není to pravda, socani zase lžou! Vybírám namátkou z e-mailu dvě svědectví mladých protiparoubkovců, která jsme dostali do redakce. Je z nich poznat, že mladí odmítají Paroubka a jeho lživý populismus zcela spontánně a že ODS — přestože vidí Paroubka podobně — protesty mladých opravdu nemusí organizovat, přichází jich dost bez náboru.

 

Celá akce působila navenek velmi neoficiálně, lidé přicházeli a odcházeli a vzájemně si půjčovali transparenty. Také já jsem se stal účastníkem tímto způsobem, tzn. při cestě ze školy jsem zaregistroval volební mítink a přidal se k demonstrujícím. Když ale řeknu A, musím taky říct B. Někteří z účastníků evidentně byli členy politických stran — nevím to jistě, ale podle mě mezi demonstranty byli mladí členové ODS, Strana zelených a pak snad i nějací Mladí konzervativci. Usuzuji na to buď podle náznaků při rozhovoru, podle komentářů na Facebooku, případně podle odznáčků SZ, jež jsem zaregistroval. Každopádně jednotlivé skupinky přicházely postupně, nikde jsem neviděl rozdávat píšťalky a udělovat instrukce, každý si dělal, co uznal za vhodné. Hlouběji pod povrch nevidím. Podle mě ale není překvapení, když se demonstrací proti ČSSD/Paroubkovi účastní mladí lidé z politických stran — jsou to právě ti, kteří se o politiku zajímají. Nicméně já jsem nestraník a minimálně polovinu osob tvořili mí známí ze školy, kteří se dostali na mítink stejně jako já a rovněž určitě organizováni ODS nebyli. Vojtěch Dostál

 

Coby účastník protestní akce proti populismu ČSSD v Chrudimi bych rád uvedl některé věci, jež slyšíme od obou stran, na pravou míru. Prvně o přítomnosti neuniformovaných příslušníků policie na mítincích socialistů. Skutečně se tam tito policisté vyskytují a s jedním z nich jsme měli tu čest i mluvit. Dále bych popřel účast ODS nebo kterékoliv jiné středopravicové strany v naší akci. Jednoduše se nás domluvilo 20 studentů přes Facebook a šli jsme protestovat. Další, k čemu bych se chtěl vyjádřit, je přítomnost některých lidí jakoby z davu na vícero akcích ČSSD. Během naší protestní akce jsme byli konfrontováni se starší osobou, jež nám zaníceně vysvětlovala, že má malý důchod a podobně. Zajímavé bylo to, že onu samou osobu jsme identifikovali na snímku v Mladé frontě Dnes ze dne 29. dubna v příloze Pardubicko na fotografii z Perštýnského náměstí v Pardubicích, jak opět zaníceně přesvědčuje zástupce naší generace. Pro úplnost doplňuji skutečnost, že ačkoliv jsme se domluvili s policisty, že pokud nevydáváme hluk, držení transparentů nad hlavami přestupkem není, tito policisté na výzvu pana Paroubka záhy otočili o sto osmdesát stupňů.

Jan Hodic, student Gymnázia Josefa Ressela Chrudim.