Zimní olympiáda v Koreji se blíží. Český prezident ani premiér tam ale nepojedou

Zimní olympiáda v Koreji se blíží. Český prezident ani premiér tam ale nepojedou Zdroj: AP Photo/Dmitry Lovetsky

Na olympiádu jedou prezidenti Německa, Polska, Slovenska a další politici. Proč chybí Zeman a Babiš?

Desítky významných politiků míří na zimní olympijské hry do jihokorejského Pchjongčangu. Kromě mnoha premiérů, či korunovaných hlav států, jsou mezi nimi i prezidenti Německa (Frank-Walter Steinmeier), Slovenska (Andrej Kiska) a Polska (Andrzej Duda). Miloš Zeman bude na rozdíl od ruské Soči a brazilského Rio de Janeira chybět a důvodem jsou zejména jeho pohybová omezení.

Jihokorejský prezident Mun Če-in uspořádá pro zahraniční politiky 9. února, v den slavnostního zahájení her, slavnostní recepci. Na té bude zastupovat Českou republiku předseda Senátu Milan Štěch.

Miloš Zeman byl v době svého prvního prezidentského mandátu na obou olympiádách, které se v té době uskutečnily. Objevil se jak v ruské Soči (2014), tak v brazilském Rio de Janeiru (2016). Jak jsme ale mohli vidět v poslední době, jeho pohybové možnosti jsou již značně omezené a do Koreje nejede.

Pozvání obdržel i premiér Andrej Babiš, ten ale považuje cesty na olympiády za „turistiku“ a byl i proti cestě do Jižní Koreje v případě ministryně obrany Karly Šlechtové a ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagy. Ten navíc už v prosinci rozhodl, že nemají jet ani jeho spolupracovníci, kteří mají sport na starosti.

Vondráček cestu odvolal

Naopak s olympiádou počítal předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, který měl odletět 8. února společně se Štěchem, ale tento týden cestu zrušil. Přitom ho osobně pozval šéf jihokorejského parlamentu. Vondráčkovo okolí změnu odůvodnilo velkým pracovním vytížením.

S největším očekáváním se na olympiádě zejména kvůli trvalému napětí na Korejském poloostrově očekává účast amerického viceprezidenta Mikea Pence, japonského premiéra Šinzó Abého a Chan Čenga, člena Stálého výboru politbyra ústředního výboru Komunistické strany Číny, které tvoří 7 lidí a jedná se vlastně o nejužší vedení této supervelmoci.

V případě americké delegace se dokonce spekulovalo, že by se v rámci olympiády mohlo uskutečnit i nějaké neformální setkání s někým ze znepřátelené Severní Koreje. A za USA padala v tomto případě jména poradce Donalda Trumpa, kterým je jeho zeť Jared Kushner, a také prezidentova dcera Ivanka Trumpová. Zda se jednalo jen o spekulace, to uvidíme za týden.

Oficiální jednání

Zatímco v Česku se někteří politici otočili tentokráte k olympiádě zády, tak jiné země akci využijí na nejrůznější jednání. Německý prezident Steinmeier či jeho slovinský kolega Borut Pahor budou v Jižní Koreji současně na oficiální státní návštěvě. Prezident Mun Če-in, který loni v září v New Yorku osobně pozval i Zemana, se například individuálně setká se 14 světovými politiky.

Kromě jmenovaných jedou na olympiádu i prezidenti Švýcarska Alain Berset, Litvy (Dalia Grybauskaitėová), Lotyšska (Raimonds Vējonis) a Estonska (Kersti Kaljulaidová). Dále premiéři Nizozemska (Mark Rutte), Norska (Erna Solbergová) a Finska (Juha Sipilä).

Z korunovaných hlav se pak v Koreji objeví švédský král Karel XVI. Gustav a jeho manželka Silvia (pár se seznámil na olympiádě v Mnichově v roce 1972), monacký kníže Albert II., dánský korunní princ Frederik, nebo lucemburský velkovévoda Jindřich I.